Световната банка посочи кои метали ще поскъпнат най-много и за дълго


Световната банка посочи кои метали ще поскъпнат най-много и за дълго
Снимка: iStock

5302

Световната банка очаква цените на някои метали да се повишат през 2022 г. и посочи кои в доклада си за стоковите пазари Commodity Markets: Development, Challenges and Policies. Рекорден скок на алуминия и никела заради кризата в Украйна

В доклада се посочва, че световните стокови пазари са се променили под въздействието на пандемията от Совид-19, войната в Украйна и последиците от изменението на климата - промяна, която може да има сериозни последици за развиващите се икономики.

"Търсенето на метали за инфраструктурата за възобновяема енергия и електрическите превозни средства вероятно ще се увеличи през следващите години, което ще доведе до повишаване на цените на металите и ще осигури неочаквани ползи за износа", се посочва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Въпреки това анализаторите на банката смятат, че цените на тези метали могат да останат високи за дълъг период от време в зависимост от скоростта на енергийния преход, размера на капиталовложенията в минното дело, екологичните ограничения за тези отрасли, както и от политиките и стимулите. Асен Василев вдига драстично цените на концесиите за добив на злато и мед

Отбелязва се, че медта и алуминият, използвани във вятърните турбини, слънчевите панели, мрежовите връзки, електрическите превозни средства и инфраструктурата за зареждане, ще бъдат най-търсени в периода на енергийната трансформация.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички