Световната банка прогнозира по-добър растеж на глобалната икономика за 2023 г., но по-слаб за 2024 г.


Световната банка прогнозира по-добър растеж на глобалната икономика за 2023 г., но по-слаб за 2024 г.
Снимка: iStock

1914

Световната банка повиши вчера прогнозата си за глобалния растеж през 2023 г., тъй като САЩ и други големи икономики са показали по-голяма устойчивост от прогнозираното преди, но уточни, че по-високите лихви ще доведат до по-сериозно от очакваното боксуване догодина, предаде Reuters.

Реалният глобален БВП ще скочи с 2,1% тази година, според прогноза Световната банка в най-новия си доклад за Глобалните икономически перспективи.

Това е повишение спрямо прогнозата за 1,7% през януари, но е доста под равнището на растеж от 3,1% през 2022 г.

Финансовата институция съкрати очакванията си за глобалния растеж през 2024 г. до 2,4% от 2,7% през януари, като се позовава на продължаващите последици от по-строгата парична политика, най-вече за намаляването на бизнес инвестициите и вложенията в жилищния сектор.

„Растежът през останалата част на 2023 г. ще се забави значително, тъй като върху него ще продължат да тежат предишни и настоящи последици от затягането на паричната политика и по-ограничителните кредитни условия“, според доклада.

„Очакванията са тези фактори да продължат да засягат икономическата дейност и през идната година, оставяйки глобалния растеж под предходните прогнози“, твърдят авторите на доклада.

Световната банка очаква глобалният растеж да скочи до 3% през 2025 г. През януари предупреди, че глобалният БВП се е забавил до ръба на рецесията, но оттогава укрепването на пазара на труда и потреблението в САЩ са надминали очакванията, както и възстановяването на Китай след локдауните заради COVID.

Очаква се растежът на американската икономика за 2023 г. да е 1,1%, което е над 2 пъти спрямо прогнозата за 0,5% през януари, а БВП на Китай ще скочи до 5,6% спрямо прогнозата за 4,3% през януари след намаления заради пандемията растеж от 3% през 2022 г.

Банката обаче е намалила наполовина прогнозите си за растежа на американската икономика през 2024 г. до 0,8%, а за Китай с 0,4 пр.п. до 4,6%. Прогнозата за еврозоната е нараснала до 0,4% за 2023 г. спрямо януарските очаквания за липса на промяна, но е коригирана към лек спад за идната година.

Неотдавнашните сътресения в банковия сектор са допринесли за по-строгите финансови условия, които ще продължат и през 2024 г., според доклада.

Световната банка споменава и потенциален негативен сценарий, при който стресовите ситуации в банковия сектор ще доведат до по-сериозна кредитна криза и до по-мащабни сътресения на финансовите пазари в напредналите икономики. Това вероятно ще съкрати растежа през 2024 г. почти наполовина до само 1,3% - най-бавният темп от 30 г., като се изключат рецесиите през 2009 и 2020 г.

„При друг сценарий, според който финансовите сътресения се разпространят глобално до доста по-голямо ниво, световната икономика ще изпадне в рецесия през 2024 г.“, добави банката.

Световната банка очаква инфлацията постепенно да се понижи, тъй като растежът се забавя, търсенето на работна сила в много икономики намалява, а цените на суровините остават стабилни. Очаква се обаче основната инфлация да остане над целите на централните банки в много страни през цялата 2024 г., заключава докладът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бъдещето на световната икономика е в Африка

Кристалина Георгиева с прогноза за инфлацията в Европа

ЕБВР с оптимистична прогноза за икономическия растеж на България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички