Световната икономика ще преживее най-тежката криза от Втората световна война


Световната икономика ще преживее най-тежката криза от Втората световна война
Снимка: iStock

4800

Коронавирусът ще свие глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 5,2% през 2020 г. Това прогнозира Световната банка, цитирана от Reuters.

Институцията предупреди, че най-новите ѝ оценки ще бъдат преразгледани в отрицателна посока, ако несигурността около пандемията и блокирането на бизнеса продължи по-дълго.

В новия си доклад "Глобални икономически перспективи" Световната банка очаква развитите икономики да се свият със 7% тази година, а нововъзникващите пазарни икономики - с 2,5%. За вторите това ще бъде първият спад, откакто през 1960 г. започват да се събират съвкупни данни.

За българската икономика Световната банка прогнозира спад от 6,2% за 2020 г. и възстановяване догодина до растеж от 4,3%, показват данните в доклада. През януари банката залагаше на икономически растеж от 3% за тази и 3,1% за идната година в България.

На глава от населението свиването на световния БВП ще бъде най-дълбокото от 1945-46 г., когато Втората световна война орязва потребителските разходи, допълва Reuters.

Актуализираният доклад предвижда повече щети за икономиката спрямо априлските очаквания на Международния валутен фонд, който заложи на 30-процентов глобален спад за 2020 г.

Световната банка подчертава, че пандемията от Covid-19 е оказала "бързо и масово" влияние въпреки безпрецедентната финансова помощ, предаде AFP.

Това е "най-дълбоката" рецесия след Втората световна война, а броят на страните, които тази година ще се окажат в рецесия, я прави най-лошата криза за последните 150 години, отбелязва институцията. Според нея от 70 млн. до 100 млн. души биха могли да изпаднат в крайна бедност.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички