Световната икономика ще се представи по-силно от очакваното през 2024 г., прогнозира Goldman Sachs


Световната икономика ще се представи по-силно от очакваното през 2024 г., прогнозира Goldman Sachs
Снимка: Getty Images

1396

Goldman Sachs прогнозира, че световната икономика ще надхвърли очакванията през 2024 г., водена от силния ръст на доходите и увереността, че най-лошите въздействия от лихвените повишения вече е зад нас, пише CNBC.

Според инвестиционната банка световната икономика ще се разшири с 2,6% през следващата година на средна годишна база, което е над консенсусната прогноза от 2,1% на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Очаква се САЩ отново да изпреварят други развити пазари с растеж от 2,1%, каза Goldman.

Goldman също вярва, че по-голямата част от съпротивлението от затягането на паричните и фискалните политики е приключило.

Снимка: iStock

За да ограничи растящата инфлация, Федералният резерв на САЩ започна своята агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти през март 2022 г., когато инфлацията достигна най-високите си нива от 40 години. Миналия четвъртък председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че „не е уверен“, че Фед е направил достатъчно, за да се справи с инфлацията, и предположи, че може да са необходими повече повишения на лихвите.

Според Goldman е малко вероятно централните банки на развитите пазари да намалят лихвените проценти преди втората половина на 2024 г., освен ако икономическият растеж не е по-слаб от очакваното.

Банката отбеляза, че инфлацията също е продължила да се охлажда в Групата на 10-те и нововъзникващите пазарни икономики и се очаква да се понижи още.

„Нашите икономисти прогнозират тазгодишното понижение на инфлацията да продължи през 2024 г.: прогнозира се последователната инфлацията да падне от 3% сега до средно от 2-2,5% в Групата на 10-те (с изключение на Япония)“, се посочва в доклада.

Глобална фабрична дейност

Снимка: Getty Images 

Инвестиционната банка очаква и глобалната фабрична дейност да се възстанови от неотдавнашния спад, тъй като насрещните ветрове ще се разсеят тази година. Goldman отбеляза, че глобалната производствена активност е под натиск заради по-слабото от очакваното възстановяване на китайското производство и европейската енергийна криза.

Световното производство е в спад през по-голямата част от годината. Измерителят на S&P Global за световната производствена активност достигна 49,1 пункта през септември. Отчитане под 50 пункта разделя свиването от растежа. Освен това китайският PMI за Caixin/S&P Global manufacturing спадна до 49,5 пункта през октомври от 50,6 през септември, като отбеляза първото свиване от юли.

„Производствената дейност трябва да се възстанови донякъде през 2024 г. от забавеното темпо през 2023 г.“, казаха икономистите на Goldman, водени от главния икономист Ян Хациус.

Големите икономики да избегнат рецесията

Снимка: iStock

Нарастващият реален доход също допринесе за положителните перспективи за растеж на Goldman.

„Нашите икономисти дават положителна перспектива за растеж на реалния разполагаем доход във време на много по-ниска обща инфлация и все още силни пазари на труда“, отбеляза Goldman в съобщение, базирано на доклада. Въпреки че поддържат мнението, че растежът на реалния доход в САЩ ще се забави от силния си темп през 2023 г. от 4%, още се предполага, че това ще подкрепи потребление и растеж на БВП от поне 2%.

„Продължаваме да виждаме само ограничен риск от рецесия и потвърждаваме нашата прогноза от 15% вероятност за рецесия в САЩ“, подчерта Хациус в прогнозния доклад.

През септември банката намали прогнозата си за рецесия в САЩ от 20% на 15% на базата на охлаждащата инфлация и устойчивия пазар на труда.

Въпреки че повишаването на лихвените проценти и фискалната политика все още ще продължат да натежават върху растежа в икономиките на Групата на 10-те, Хациус е уверен, че най-лошото от това вече е приключило.

„Както еврозоната, така и Великобритания се очаква да имат значително ускоряване на ръста на реалните доходи – до около 2% до края на 2024 г., тъй като газовият шок след войната в Украйна избледнява“, отбелязват икономистите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще измести ли Индия затруднения Китай на картата на световната икономика?

Глобалният дълг нараства до 100% от световния БВП до няколко години

Мрачни прогнози: Накъде се движи световната икономика според ОИСР?

Има ли алтернатива доларът като световна валута

Goldman Sachs: Изкуственият интелект може да има по-голям принос за икономиката от електричеството и персоналния компютър

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички