Световните медии за новото правителство на България


Световните медии за новото правителство на България
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

8013

Светът приветства избора на новото редовно правителство в България, като новината се превърна във водещо заглавие на редица международни медии. Световните издания отбелязаха нестабилността в страната при досегашната липса на редовно правителство и необходимостта от затвърждаване на проевропейската политика на София.

ABC написа, че „парламентът на страната официално гласува новото правителство, предложено от двамата основни политически съперници, в опит да се сложи край на продължаващата вече 30 месеца политическа криза, да се възстанови стабилността и да се даде тласък на икономическото развитие в най-бедната страна членка на ЕС“.

Според Reuters „новото правителство иска да осъществи реформи, които да доведат балканската страна до влизане в еврозоната и в Шенгенската група на европейските държави“.

Немското издание Der Standard акцентира върху протестите срещу сформирането на новия кабинет. „Народното събрание утвърди ново правителство с министър-председател Николай Денков въпреки протестите на проруските националисти. Новият кабинет ще замени служебния такъв, съставен от проруския президент Румен Радев“, гласи съобщението.

Като съобщи за избора на Николай Денков за министър-председател в продължение на 9 месеца, преди бившият еврокомисар по иновациите Мария Габриел да поеме поста в рамките на ротация, AFP предаде: „Засегнатата от подкупи балканска държава се бори да избере ново правителство, което да осъществи крайно необходимите реформи. Най-бедната страна в ЕС е измъчвана от политическа нестабилност и е ръководена от служебни правителства през последните 2 години. България никога досега не е имала ротационен премиерски пост, но компромисът беше единственият останал вариант за кабинет“.

„Депутатите подкрепиха проевропейско правителство, резултат от мъчителен компромис между първите две партии след над 2 години нестабилност и 5 избори в тази бедна балканска страна“, написа френският вестник Le Figaro.

„Бившите съперничещи си премиери Бойко Борисов (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП) решиха да загърбят различията си пред лицето на катастрофалната ситуация в страната членка на ЕС и НАТО. Обща за тях е проевропейската им позиция за войната в Украйна в тази разделена държава, исторически близка до Москва“, допъни медията.

Според гръцкото издание Kathimerini „въпреки че двете партии в тази малко вероятна коалиция са в коренно противоречие, успяха да постигнат споразумение по основните елементи на правителствената програма“.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Новата власт е факт: Парламентът одобри кабинета "Денков - Габриел"

Денков постави за цел влизане в еврозоната от 2025 г.

Кои са министрите в кабинета "Денков-Габриел"?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички