Сърбия и Китай: Любов за милиарди


Сърбия и Китай: Любов за милиарди
Снимка: iStock

8016

Освен че снабди Сърбия с ваксини, Китай строи в страната металургични заводи, пътища и железопътни отсечки. Критиците се опасяват от растящата зависимост от Пекин, пише Deutsche Welle.

"Работил съм не само в Пакистан, но и в Египет, Иран, Аржентина. Изграждането на скоростната жп линия между Белград и Будапеща няма да бъде никакъв проблем", казва китайският инженер Ю Хуй, който в момента е ангажиран в белградската централа на China Railway. Скоростната отсечка между Белград и Будапеща се строи от китайски и от руски фирми, за целта Сърбия е взела от двете страни кредити, възлизащи на милиарди.

Значението на отсечката за Сърбия е голямо – при положение, че в момента почти нито един влак в страната не се движи с повече от 50 км/час, а съвсем скоро по нея ще може да се пътува с 200 км/час. Интересът на Китай е да осъществи връзката от гръцкото пристанище Пирея към Западна Европа.

"Китайците са подарък от небето"

Сърбия е изгодна цел за китайските пари. Страната има мащабно търговско споразумение с Брюксел, но не е членка на ЕС, респективно не подлежи на строгите изисквания и стандарти. А президентът Александър Вучич не пропуска да открие тържествено нито един от построените от китайците обекти – независимо дали е мост в Белград, или участък от автомагистрала. Защо Източна Европа иска ваксини от Русия и Китай?

"Китайците ни построиха мостове и пътища, към които Европа не проявяваше интерес", казва Миломир Марич, най-известният сръбски водещ от близката до властта частна телевизия TV Happy. В неговото студио има тапети, които наподобяват рафтове с книги. Това, което липсва, са критичните гласове – президентът му гостува редовно, двамата си говорят на "ти". "Китайците са за нас като подарък от небето – не само ни дадоха кредити, но поеха и основната част от работата," посочва телевизионната звезда.

Парите текат обратно към Китай

Междувременно китайците управляват огромен стоманодобивен комбинат в централна Сърбия, металургичен завод заедно с медна мина в източната част на страната, както и фабрика за автомобилни гуми на север. Според правителството китайските инвестиции в Сърбия възлизат на 10 млрд. евро, но официалните данни на Централната банка говорят за едва 1,6 млрд. евро – незначителна сума в сравнение с инвестициите от ЕС.

Критиците дори смятат, че китайците изобщо не инвестират – само отпускат кредити за строителните дейности. След което поръчката се поема от китайска фирма и от китайски работници. От есента китайците ще се включат, наред с френските фирми, и в строителството на белградското метро. Около този проект възникват съмнения.

"Порази ни драстичното увеличение на цената след включването на китайците в работата по проекта," казва Мариника Тепич от опозиционната Партия за свобода и справедливост. 4,4 млрд. евро или двойно повече от първоначално планираната сума. При положение, че годишният бюджет на Сърбия възлиза на 11 млрд. евро.

Ваксините засилиха влиянието на Китай в Сърбия

Тепич отбелязва, че инвестициите биха били добре дошли. Но не и прахосването на средства и корупцията. "Не знаем как се изразходват средствата – тъй като китайските фирми са "защитен вид" на базата на едно двустранно междудържавно споразумение", казва Тепич. Заради отправяните от нея критики жълтата преса я нарича "предателка", дори е получавала смъртни заплахи.

Осигуряването на 1 милион китайски ваксини срещу коронавирус заглуши и най-яростните критици на президента Вучич. Благодарение и на тях, Сърбия се превърна в лидер по имунизации в Европа. Гражданите на страната могат да избират между китайската, руската и западна ваксина. А съседна Унгария последва техния пример и също поръча от китайския препарат.

Камери на Huawei наблюдават жителите на Белград

Юристката Невена Ружич, която работи за фондация "Отворено общество" в Белград, пък посочва, че възникват редица въпроси около инсталираните из целия център на сръбската столица камери за видеонаблюдение, които са дело на китайския производител Huawei. "Не е имало дискусии нито в парламента, нито на експертно ниво. Нямаше никаква обществено достъпна информация, за да разберем защо са ни нужни тези камери." Huawei ще разработва електронното правителство на Сърбия

Междувременно ЕС гледа с все повече тревога към нарастващото влияние на Китай на Балканите – тъй като е очевидно, че от отпускането на кредити произтичат зависимости, които могат да бъдат използвани за политически цели.

"Как ли не!", смята телевизионният водещ Марич – западноевропейците говорят така, само защото искат да защитят собствената си икономика. "Китай инвестира в много други европейски страни повече, отколкото в Сърбия." Но сега на Запад се опасяват, че от Пирея през Сърбия или Италия ще възникне едно южно трасе на Пътя на коприната, което ще създаде конкуренция.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички