Топ 10 на най-добрите места в света за правене на бизнес


Топ 10 на най-добрите места в света за правене на бизнес
Снимка: iStock/Guliver

1611

Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес, според класацията на бизнес средата на Economist Intelligence Unit, цитирана от CNBC.

„Сингапур вече 16 години запазва лидерската си позиция на най-доброто място за правене на бизнес, казва Прианти Рой, прогнозен мениджър за страните и анализатор за Европа, пред CNBC.

Факторите, които нареждат страната от Югоизточна Азия като водеща бизнес дестинация заради политическата стабилност и фокусът на правителството върху подпомагането на местните компании от частния сектор да технологичното им модернизиране, заяви тя.

Класацията на EIU оценява привлекателността на правене на бизнес на 82 страни и територии и се основава на индикатори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и данъчна политика.

Индикаторът показва също и кои икономики са по-добре позиционирани за растеж, отколкото другите и „ефективен начин да се определи къде може скоро да настъпи скок на инвестиционните разходи“, заявиха анализаторите на EIU.

Топ 10 на икономиките

Снимка: iStock

Зад Сингапур се нареждат Дания и САЩ, които са съответно на 2-о и 3-о място.

Дания, със „своите солидни макроикономически основи“ и висококачествена транспортна и дигитална инфраструктура има славата на една от най-привлекателните локации за бизнес“, казва Рой.

Пазарните възможности ще останат благоприятни в САЩ, най-вече зараду малкото ограничения за външната търговия и инвестициите в САЩ, добави тя.

Според доклада Сингапур, Дания и САЩ ще имат най-добрата бизнес среда през следващите 5 години.

Германия и Швейцария се нареждат на 4-о и 5-о място, а Топ 10 на най-добрите страни за бизнес допълват Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия.

„Всички те са напреднали икономики и дългогодишни силно представящи се в нашия индекс, така че може да се приемат за сигурен залог за инвестиции“, гласи докладът, но се предупреждава, че общият темп на растеж и темповете на растеж на БВП на глава от населението вероятно ще останат стабилни и сравнително бавни.

Държави, които правят най-големи подобрения

Снимка: iStock

Индексът отчита значително подобрение в страни като Гърция, Катар и Индия. Според доклада Гърция е регистрирала най-голям напредък заради предприетите от ориентираното към бизнеса правителство.

Гърция отбеляза най-голямото подобрение на бизнес климата в индекса на EIU поради реформите, проведени от про-бизнес правителство, показва докладът.

Реформите на свободния пазар, обещани от президента на Аржентина Хавиер Милей, целящи да насърчат частните компании и да привлекат чуждестранни инвеститори са причината за значителното подобрение в класацията, което страната отбелязва и се нарежда след Гърция по отчетен напредък.

Индия е единственият пазар, предлагащ потенциален мащаб, сравним с този на Китай“, според доклада, като се добавя, че младият демографски профил на страната е добър за работната сила и бъдещото търсене. Индия се нарежда на трето място сред страните с най-подобрената бизнес среда.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички