Тревога в Сеул - Япония ще изпусне в океана радиоактивната вода от Фукушима


Тревога в Сеул - Япония ще изпусне в океана радиоактивната вода от Фукушима
Снимка: Gettyimages.com

2392

Да бъдат изхвърлени в океана над 1 млн. тона вода от резервоарите на авариралата атомна електроцентрала „Фукушима-1“, за която се твърди, че е до голяма степен е радиоактивна, разреши официално японското правителство. Решението е взето на среща на ръководителите на министерства с премиера Йошихиде Суга, съобщава ТАСС, позовавайки се на националната обществена телевизия, предаде БНР. Изтеглят ядрено гориво от АЕЦ "Фукушима"

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване.

Сега в стоманени резервоари на територията на „Фукушима-1“ има над 1,25 милиона тона вода, пречистена от най-опасните радиоактивни вещества. Съдържащите се обаче изотопи на тритий технически не могат да бъдат извлечени от нея.

Япония твърди, че когато бъде изхвърлена в океана, концентрацията на това вещество ще отговаря на стандартите, определени от Световната здравна организация за питейна вода. Подводен робот ще инспектира АЕЦ "Фукушима"

Южна Корея междувременно изрази силно безпокойство.

Правителството на Република Корея изразява изключително съжаление за решението на японските власти да изхвърлят замърсената вода от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1“ в океана, обяви на пресконференция в Сеул ръководителят на отдела за координация на държавната политика на страната Ку Юн Чол, обобщавайки резултатите от спешна среща на ниво заместник-министри, която се проведе сутринта, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

Той добави, че южнокорейското правителство ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на страната от последиците от този ход на Токио.

"Народът на Република Корея протестира срещу решението на японските власти. На свой ред правителството ще изиска от Япония да предприеме мерки, за да гарантира безопасността на нашите граждани и да предотврати увреждане на морската екосистема", каза Ку Юн Чол. 

Ръководителят на отдела посочи също, че Сеул ще сезира Международната агенция за атомна енергия за своите опасения и ще поиска от международната общност обективно да оцени действията на Токио. Освен това, Република Корея ще засили проверките за радиационна безопасност на вносни храни. 

Правителството на Южна Корея ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на страната от последиците от този ход на Токио, обяви ръководителят на отдела за координация на държавната политика на страната Ку Юн-чол.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички