Трима българи са задържани от британската полиция по подозрения за шпионаж в полза на Русия


Трима българи са задържани от британската полиция по подозрения за шпионаж в полза на Русия
Снимка: iStock

2295

Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрение в шпионаж в полза на Русия, обяви BBC.

Става въпрос за 45-годишния Орлин Русев, 41-годишния Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, които са живеели в Обединеното кралство. Според британската медия се твърди се, че са работили за руските специални служби.

Защо са задържани?

Заподозрените българи са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, като са били задържани още през февруари и оттогава са в ареста. Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са знаели, че са фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

 

Кои са арестуваните?

Според британските медии имената на тримата арестувани са:

• Орлин Русев, на 45 години, от Норфолк

• Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон

• Катрин Иванова, на 31 години, от същия адрес в Хароу

Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Русев има история за бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи 3 години в областта на финансовите услуги. Според профила му в LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. В миналото е бил съветник в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.

В Хароу бивши съседи описват другите двама като двойка – мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двойката, която живее в Обединеното кралство от близо 10 години, е управлявала обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

 

Според български държавни документи в интернет – са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

Детективите са прекарали доста време в претърсване на последния им дом в Хароу, като полицейското присъствие е било повече от седмица, посочват съседи.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те още не са се оправдали по обвиненията.

Полицията за борба с тероризма отделя все повече време за подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено във връзка с Русия.

Тяхната загриженост е следствие на популярните случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство – на Сергей Скрипал, Александър Литвиненко и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китът "Хвалдимир", заподозрян, че е руски шпионин, се появи край Швеция

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички