Тутракан става свободна икономическа зона


Тутракан става свободна икономическа зона
Снимка: Община Тутракан

4620

Тутракан и общината да бъдат обявени за свободна икономическа зона, решиха съветниците на редовно заседание на Общинския съвет в крайдунавския град, предаде БНР. Така Тутракан става вторият град в България - след Благоевград и първи в Североизточна България като свободна икономическа зона. 

Концепцията е написана от проф. Димитър Тадаръков, който лично я представи пред общинските съветници в Тутракан, обявявайки, че я дарява на Общината, а също и че ще съдейства за нейното осъществяване. 

Приетата Концепция за развитие на общината е дългосрочна - до 2040-а година и е разделена на два етапа. Първият е до 2026-а година и именно в този период е включено разработването на Общината като Свободна икономическа зона, разказа кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов. "Това значи да се разработи концепция за облекчения на всички инвеститори, които искат да инвестират в общината", отбеляза той. 

Определени са два терена от над 140 дка, върху които да се инвестира строителството на нови обекти. Концепцията за развитието на Тутракан започва да се реализира още през април и данъчните преференции ще бъдат включени в решенията на Общинския съвет, така че всеки нов инвеститор да може директно да се възползва от тях. 

В Тутракан са сигурни, че ще успеят с новия замисъл. Там вече имат опит с изграждането на Индустриална зона. В Индустриалния парк работят пет предприятия, които осигуряват работа на над 400 души. 

С ниска безработица могат да се похвалят в Тутракан, но управниците на града и общината са решени да мислят и по-напред. Уверени са, че ще има интерес от инвеститори, защото не са без значение атрактивните условия, които ще им бъдат предложени. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички