Убит ли е Евгений Пригожин - какви са версиите?


Убит ли е Евгений Пригожин - какви са версиите?
Снимка: Getty Images

10563

На борда на частния самолет, който се разби в Русия, се е намирал ръководителят на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин, по данни на „Росавиация“. Твърди се, че всички 10 пътници са загинали. Много неща обаче остават неясни – както и това дали Пригожин наистина е мъртъв.

Какво се случи вечерта на 23 август?

В сряда вечерта в Тверска област стана ясно, че се е разбил самолет, за който се твърди, че е принадлежал на шефа на руската наемническа групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин. Според информацията на борда са пътували 10 души – седем пътници и трима души екипаж. По информация на агенция ТАСС курсът на самолета е бил от „Шереметиево“ за Санкт Петербург. Но няколко минути след излитането контактът с екипажа е прекъснал.

Самолетът е бил във въздуха около 30 минути, преди да се разбие. По думите на източника самолетът се е разбил близо до населеното място Куженкино.

Стюардесата на борда

 

 

Самолетът е бил ремонтиран и „в поддръжка“ преди полета. Това е казала Кристина Распопова, 39-годишна стюардеса, част от екипажа на машината, предава Actualno.com.

Информацията за казаното беше разпространена от руския телеграм канал ВЧК-ОГПУ, известен с това, че е приближен до ФСБ и често оповестява новини от кухнята на Кремъл.

ВЧК-ОГПУ разпространи и аудиозапис с казаното от роднините на Распопова, които предават какво тя им е разказвала.

Няколко часа преди излитането и фаталния курс Кристина казала, че полетът им е отложен. „Тя каза, че самолетът е бил на поддръжка или малък ремонт, чакат излитане“, заяви близък на Распопова, разговарял с нея преди полета.

Пътувал ли е Пригожин на борда?

След катастрофата „Росавиация“ официално потвърди, че на борда на самолета е бил и ръководителят на наемническата групировка „Вагнер“. И други източници заявиха, че Пригожин и неговият близък довереник Уткин са били на борда, когато самолетът се е разбил.

ТАСС също предаде, че в списъка с пасажерите на самолета фигурира името на руския наемнически предводител Евгений Пригожин.

 

 

В сградата, в която се помещава централата на ЧВК „Вагнер“ в Санкт Петербург, снощи запалиха прозорците така, че да образуват огромен кръст в памет на собственика на компанията Евгений Пригожин.

Инцидент или заповед, дадена от Путин?

Твърди се, че на борда на самолета е имало експлозия, в резултат от което телата са силно обгорени. От групата „Вагнер“ отправят обвинения, че става въпрос за атентат, „извършен от предатели на Русия“. Разпространяват се и съобщения, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана.

Американският институт за изследване на войната пише по повод предполагаемата смърт на Пригожин, че заповедта вероятно е била дадена от президента Владимир Путин, съобщават медии.

През юни месец, Евгений Пригожин, заедно с бойците на „Вагнер“, оглави неуспешен въоръжен метеж, но той спря поход към Москва с мотива да не се пролива руска кръв. След това за кратко беше в Полша, където се намираха и част от бойците на „Вагнер“, които той ръководеше.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как се отрази бунтът на Пригожин на курса на рублата и финансовите пазари?

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички