Училищата минават изцяло на онлайн обучение


Училищата минават изцяло на онлайн обучение
Снимка: БГНЕС

18193

Училищата ще преминат изцяло на електронно дистанционно обучение заради извънредното положение в България. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на извънреден брифинг в министерството.

По-рано днес парламентът обяви извънредно положение до 13 април заради коронавируса. 

Припомняме, че по-рано днес парламентът обяви извънредно положение до 13 април заради коронавируса, което предвижда да бъдат затворени детски градини, училища, университети и да бъдат забранени всякакви публични прояви.

Образователната система е подготвена за електронно обучение, което трябва да стартира още в понеделник. Има различни електронни образователни платформи, като голяма част от училищата вече ги използват.

"Трябва да започнем да работим с максимален брой ученици, в понеделник с над 90% от учениците, а в сряда над 95% от тях", разкри Вълчев.

Засега не се знае колко ще продължи дистанционното обучение - седмица, до края на месеца или по-дълго. "Всички варианти са възможни. Вземаме решения ден за ден, седмица за седмица", посочи министърът.

"Най-важното е да опазим здравето на децата и да спрем разпространението на вируса", призова той.

През следващия един месец учениците ще работят главно върху самоподготовка, затвърждаване на материала, упражнения, за да не губят натрупаните знания. Тези дейности ще компенсират пропуснатото обучение заради грипните ваканции през последните седмици.

"Всяка криза е и възможност. Време е да направим по-голяма крачка", призова Вълчев.

Образователното министерство вече е създало 800 000 профила на учители и ученици в платформата Microsoft Teams, които в момента активира, така че до края на следващата седмица да може да се работи с тях.

97% от учениците имат настолни компютри или лаптопи в домовете си, с които могат да се обучават.

Могат да се използват редица образователни ресурси, а двете най-големи издателства предоставят всичките си електроните си учебници от 1 до 10 клас. Ще се възлагат и задачи по книжните варианти на учебниците.

Министерството на образованието ще оцени необходимия материал за подготовката на изпитите. Още не се знае дали ще бъде удължавана учебната година.

Обучението може да се осъществява и под формата на виртуална класна стая, което ще може да се случи до края на следващата седмица.

Ще бъде въведена и система за взаимопомощ – училища и учители ще си сътрудничат, ще се подготвят уебинари, видеа, РУО заедно със синдикати и работодатели ще го организират на местно ниво.

Всеки учител в началното училище и прогимназията трябва да създаде групи в социалните мрежи за своите ученици. Родителите трябва да наблюдават обучението на децата си и да им помагат в електронното обучение.

Подготвят се и ТВ образователни уроци съвместно с БНТ, като ще се излъчват по БНТ 2 или БНТ 4.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички