Великобритания печели милиарди от чуждестранните студенти


Великобритания печели милиарди от чуждестранните студенти
Снимка: iStock

4611

Чуждестранните студенти в Обединеното кралство генерират огромни икономически печалби за страната. 10 студенти, пристигащи от страни извън ЕС, генерират 1 млн. британски лири (1,2 млн. евро) нетно икономическо въздействие по време на обучението си, според ново проучване, публикувано от вестник Guardian.

Едногодишният прием на чуждестранни студенти в британските университети генерира икономическа активност на стойност 390 паунда за всеки човек във Великобритания ежегодно, като сумата нараства до над 700 паунда за всеки жител на Лондон.

Като цяло 272 000 чуждестранни студенти, които са постъпили в британски университет през 2018-2019 г., ще генерират близо 26 млрд. британски лири чиста икономическа печалба, след като бъдат отчетени разходите за подпомагане на преподаването и използването на публични услуги. Това означава, че само 10 чуждестранни студенти, пристигащи извън ЕС, ще генерират 1 млн. британски лири нетно по време на обучението си.

Данните идват от анализ на доходите за британската икономика от такси за обучение и други разходи от всяка група чуждестранни студенти, включително тези от ЕС, и последващия мултипликационен ефект върху икономиката по отношение на създадените работни места и по-нататъшните разходи. Изследването, публикувано от Института за политика в областта на висшето образование (Hepi) и университетите UK International (UUKI), показа ползите от чуждестранните студенти за Великобритания.

Икономически ползи

"Въпреки че има нарастващо осъзнаване за огромните социални и културни ползи от чуждестранните студенти, това проучване представлява силно напомняне за тяхното финансово значение за общностите в Обединеното кралство и икономическото възстановяване на страната.", посочва Вивиен Стърн, директор на UUKI.

Цифрите показват, че икономическите ползи, генерирани от чуждестранни студенти, далеч надхвърлят разходите за обществени услуги като здравеопазването. Като се вземат предвид безвъзмездните средства за обучение от централното правителство, както и нетните разходи за здравеопазване и други социални разходи като полиция и образование, разходите възлизат на едва 2,9 млрд. паунда.

Нетната сума от 26 млрд. британски лири е с 19% по-висока в реално изражение от подобен анализ, използващ цифри от 2015-2016 г., главно поради увеличаването на броя на международните студенти. През 2015-2016 г. 174 000 чуждестранни студенти извън ЕС са учили през първата си година в Обединеното кралство, а до 2018-2019 г. тази цифра е нараснала до близо 208 000.

Проучването показва, че приблизително 4,7 млрд. британски лири нетно въздействие идват от студенти от ЕС, докато останалите 21,3 млрд. паунда са генерирани от студенти извън ЕС. Тези цифри обаче са от времето, когато студентите от ЕС все още са имали право на вътрешни такси и студентски заеми.

След Brexit студентите идващи от ЕС трябва да плащат същите по-високи такси за обучение като останалите чуждестранни студенти. Тази година има над 50% спад в броя на студентите от ЕС, приети за обучение бакалавърска степен във Великобритания - от 22 000 през 2020 г. до 9800 през 2021 г. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Ник Хилман, директор на Hepi, каза, че резултатите потвърждават, че висшето образование е един от водещите експортни генератори на средства за Великобритания.

"Трябва да осигурим топъл прием, да гарантираме, че образователният ни климат остава конкурентоспособен и да помогнем на чуждестранните студенти да си осигурят пълноценна кариера след обучение. Политическата среда в много отношения е по-благоприятна, отколкото беше, като правителството постепенно става все по-позитивно по отношение на чуждестранните студенти. Но намаляването наполовина на броя на студентите от ЕС потвърждава, че бъдещият успех не може да се приеме за даденост", обяснява Хилман.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83027
 • GBP
  1
  2.3227
 • JPY
  100
  1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички