Война за Тайван би сринала световния БВП с двуцифрен процент


Война за Тайван би сринала световния БВП с двуцифрен процент
Снимка: iStock/Guliver

5577

Евентуална война за Тайван би струвала 10 трилиона долара, което се равнява на около 10% от световния брутен вътрешен продукт. Това се посочва в анализ на Bloomberg Economics.

Сумата е по-голяма от икономическия удар, понесен след началото на войната в Украйна, пандемията COVID-19 и световната финансова криза от 2007-2008 г.

В Тайван се произвеждат повечето от съвременните полупроводници в света, както и много чипове. В световен мащаб 5,6% от общата добавена стойност идва от секторите, които използват чипове като директни суровини - близо 6 трилиона долара. Общата пазарна капитализация на 20-те най-големи клиенти на гиганта в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) е около 7,4 трилиона долара. Тайванският проток е един от най-натоварените транспортни пътища в света, пише агенция Bloomberg.

Още: Притеснението на една от най-успешните български компании: Война на Китай с Тайван

Два сценария

Bloomberg Economics моделира два сценария - китайска инвазия, която да въвлече САЩ в местен конфликт, и блокада, която да откъсне Тайван от търговията с останалия свят. Използван е набор от модели, за да се оцени въздействието върху БВП, като се вземат предвид ударът върху доставките на полупроводници, смущенията в корабоплаването в региона, търговските санкции и мита, както и въздействието върху финансовите пазари.

Най-големият удар би дошъл от липсващите полупроводници. Фабричните линии, произвеждащи лаптопи, таблети и смартфони, ще забуксуват. Автомобилите и други сектори, в които се използват чипове от по-нисък клас, също биха понесли значителен удар. Пречките пред търговията и значителният шок от намаляване на риска на финансовите пазари увеличават разходите.

Още: Тайванската TSMC се готви да строи завод за микрочипове в Германия

Загубите

В случай на война икономиката на Тайван ще бъде унищожена. Въз основа на съпоставими скорошни конфликти Bloomberg Economics изчислява, че БВП ще бъде засегнат с 40%. Населението и промишлената база, концентрирани по крайбрежието, ще увеличат човешките и икономическите загуби.

За Китай, с прекъснати отношения с основни търговски партньори и без достъп до съвременни полупроводници, БВП би претърпял удар от 16,7%.

За САЩ, които са по-далеч от центъра на събитията, но все пак подкрепят Тайван, поради зависимостта на Apple от азиатската верига за доставки на електроника БВП ще намалее с 6,7%.

За света като цяло БВП ще намалее с 10,2 %, като най-силно ще бъдат засегнати Южна Корея, Япония и други икономики от Източна Азия.

Основното допускане в този сценарий е, че САЩ ще успеят да привлекат съюзници за съгласувани и строги икономически санкции срещу Китай. Направен е и модел на това какво би означавала за световната икономика едногодишна блокада на Тайван от страна на континентален Китай.

За Тайван - малка, отворена икономика, която процъфтява благодарение на търговията - БВП през първата година ще спадне с 12,2%. 

За Китай, САЩ и света като цяло БВП през първата година ще спадне съответно с 8,9%, 3,3% и 5%.

Ключова несигурност в анализа е степента, в която липсващата продукция на полупроводници от Тайван може да бъде заменена от продукция на други места, да бъде заобиколена от производствените фирми или да бъде подкрепена от запасите.

За съвременна електроника, като например смартфони, използващи най-съвременни чипове, това се изразява в 60% намаление на производството в сценария на блокада, което нараства до 85% в сценария на война, когато достъпът до южнокорейското производство също е силно ограничен. За секторите, в които се използват логически чипове - например за автомобилите и домашната електроника, ще има 35% намаление на производството при сценарий на блокада и 62 % при сценарий на война, когато производството от Китай, Япония и Южна Корея също ще е загубено.

Реалността може да се окаже по-добра. Например други държави могат да увеличат производството на чипове или автомобилните фирми могат да намерят заобиколни пътища за липсващите суровини.

Може да бъде и по-лошо - например, ако тайванските чипове не могат да бъдат заменени и използването им е широко разпространено сред продуктите. Ако производството на всички сектори, използващи чипове, се сведе до нула, ударът по световния БВП при военния сценарий се увеличава от 10,2% на 14%.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички