Връщане на наборната служба би струвало 70 милиарда евро


Връщане на наборната служба би струвало 70 милиарда евро
Снимка: iStock

3579

Евентуално въвеждане на задължителна военна служба в Германия може да доведе до макроикономически разходи на стойност десетки милиарди евро. Това е заключението от проучване на мюнхенския икономически институт "Ифо", проведено по поръчка на Германското финансово министерство.

Проучването разглежда разходите за военна повинност по три сценария. Ако наборната военна служба засегне цяла възрастова група (100 на сто), брутният национален доход ще се понижи с 1,6 на сто или под 70 милиарда евро. В случай че се приложат условията на старата военна повинност (под една четвърт от възрастовата група да подлежи на военна повинност), то икономическото производство може да спадне с 0,4 на сто или 17 милиарда евро. Ако само 5 на сто от възрастовата група са наборници, то спадът ще е от 0,1 на сто или 3 милиарда евро.

"Наборната служба като част от задължителна социална година (програма за общественополезен труд, финансирана от правителството, в която участват младежи, бел. ред) ще доведе до икономически разходи на приблизително същата стойност като комбинираните средства от бюджета за отбрана и специалния фонд за Германските въоръжени сили през 2024 г.", заяви военният експерт на "Ифо" Марсел Шлепер.

Още: Повечето плащания в Германия все още са кеш

Разходите възникват преди всичко, защото младите хора ще започнат да натрупват човешки капитал и активи по-късно. "Като алтернатива на наборната военна служба би било по-разумно да се предоставят на германските въоръжени сили повече финансови ресурси, за да станат по-привлекателни като работодател. Например биха могли да плащат на войниците по-високи заплати", каза изследователят на "Ифо" Пану Путваара, директор на Центъра за международни институционални сравнения и изследване на миграцията.

Въпреки че подобно пазарно решение би натоварило националния бюджет, разходите по отношение на икономическата продукция биха били почти наполовина по-малко, отколкото при наборната военна служба: 37 милиарда евро вместо 70 милиарда евро (при 100-процентовия сценарий), 9 милиарда евро вместо 17 милиарда евро (при сценария от 25 на сто) и 2 милиарда евро вместо 3 милиарда евро (при сценария от 5 на сто). С това пазарно решение военните способности на Германските въоръжени сили биха нараснали при всеки сценарий в същата степен, както при наборната военна служба.

В допълнение разходите за наборна служба няма да бъдат равномерно разпределени в обществото, а ще бъдат поети от самите наборници. Военната служба принуждава наборниците да адаптират своите образователни и професионални планове.

Още: Заради войната в Украйна: Латвия връща отново военната служба

Проучването намира отрицателни икономически последици за доходите и потреблението на наборниците до края на живота им. "Ако само малка част от възрастовата група трябваше да бъде наборна, това би породило значителни съмнения относно справедливостта на наборната служба с оглед на неравномерното разпределение на тежестта", казва Путваара.

При пазарно решение с по-високи заплати, от друга страна, всички трябва да финансират по-високите държавни разходи по-равно

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32063
 • JPY
  100
  1.13969
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички