Заплатите ще растат по-бързо от инфлацията през 2022 г.


Заплатите ще растат по-бързо от инфлацията през 2022 г.
Снимка: iStock

8483

Българската икономика ще продължи да се възстановява плавно, като до края на 2022 г. може да се върне на предкризисните нива. Това прогнозира в регулярния си доклад Euler Hermes - лидер в застраховането на търговски кредити на глобално ниво и у нас. БВП ще се увеличи с 3,5% през 2022 г. и с 4% през 2023 г., прогнозират анализаторите, като обръщат внимание, че тези темпове обаче са по-бавни в сравнение с очакваното за глобалната икономика и Еврозоната.

Основният риск за българската икономика е нейната силна експортна ориентация, включително за услуги като туристическите. Това я прави силно уязвима при външни турбуленции, предупреждавате експертите на Euler Hermes. Затова при евентуални бъдещи рестрикции на пътуванията или тежки вълни с нови вариации на вируса в страната, възстановяването може да бъде забавено. По-нисък темп на развитие може да бъде предизвикан и от продължаващи проблеми с веригата на доставки, които да ограничат производството в определени сектори в страната. Икономиката расте по-бавно заради ваксинацията и политическата криза

"Въпреки че очакваме постепенно възстановяване на износа, което ще има положително влияние върху българската икономика, при тази сериозна динамика и силна експортна зависимост, бизнесът трябва да е особено внимателен в отношенията със своите партньори, както в България, така и навън. Допълнителни изненади могат да се очакват и заради инфлацията и ръста на цените на енергията и горивата на глобално ниво. Един от инструментите да предпазите бизнеса е застраховането на търговски кредити, но днес е много важно да се търси и стабилен застрахователен партньор.", обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и припомня, че Moody's Investors Service потвърди стабилния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния преглед на 5 водещи застрахователи на търговски кредити в света.

След над 7% ръст на инфлацията на годишна база през 2021 г., от Euler Hermes очакват тя да достигне пика си в началото на 2022 г., след което да последва успокояване. Така средната инфлация за 2022 г. се очаква да бъде около 2%. В същото време заплатите у нас ще продължат да растат по-бързо от увеличението на цените, като за 2022 г. се очаква 9% ръст, а за 2023 г. – 8%. Минимална заплата у нас и на Балканите: Колко е и за какво стига?

От Euler Hermes очакват фискална стабилност за България, като основната гаранция за това е валутният борд. В същото време обаче анализаторите обръщат внимание, че това ограничава възможностите за реакция в случаи като рязкото поскъпване през 2021 г.

Въпреки че извънредните фискални мерки за подкрепа по време на COVID кризата, доведоха до бюджетен дефицит в две поредни години, експертите на Euler Hermes очакват стабилизиране на публичния дълг на около 27% от БВП, като уточняват, че това ниво е напълно приемливо за стандартите на ЕС. Що се отнася до влизането на България в Еврозоната, въпреки че на теория това е възможно да се случи през 2023 г., анализаторите предвиждат отлагане с още 2-3 години.

След 7 години излишъци по текущата сметка от 2013 до 2019 г., отразяващи продължително стабилно представяне на износа, България отчете малки годишни външни дефицити през 2020-2021 г., главно в резултат на по-ниския износ на услуги (туризъм). С постепенното възстановяване на износа от Euler Hermes прогнозират връщане към умерени годишни излишъци по текущата сметка през 2022-2023 г.

Междувременно брутният външен дълг се увеличава от 61% от БВП през 2019 г. до 65% от БВП през 2020 г. Очакванията са нивото постепенно да спадне до по-малко от 60% до 2023 г. Въпреки че това все още е относително високо в сравнение със средната стойност на всички развиващи се пазари, България се позиционира добре с едни от най-добрите показатели сред 11-те държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Като цяло оценката на Euler Hermes за бизнес климата в страната също е положителна, заради данъчната политика, свободата на търговия и инвестиции, защитата на собствеността. Експертите обаче обръщат внимание и на рисковите фактори, индикирани от редица международни институции, а именно високите нива на корупция и продължителните проблеми в съдебната система, както и ограничената финансова свобода.

В контекста на актуалната тема за климатичните промени, от Euler Hermes припомнят, че България се класира на 70-о място от 210 икономики по устойчивост с грижа към околната среда, като основните слабости у нас са незадоволителното развитие на възобновяемите енергийни източници и ниското ниво на рециклиране на отпадъци.

Euler Hermes посочва силните и слабите страни на българската икономика в момента:

Предимства

• Членство в ЕС и добри международни контакти

• Стабилност на валутата благодарение на валутния борд

• Дългогодишна умерена фискална политика

• Външните финанси на България остават благоприятни

• Генерално добър бизнес климат

Слабости

• Незадоволителен напредък в реформите в съдебната система и борбата с корупцията

• Нестабилно правителство

• Обществено недоволство към стандарта на живот

• Уязвимост на икономиката при външни турбуленции заради високото ниво на експортна ориентация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички