Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. и къде са парите, питат политици


Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. и къде са парите, питат политици
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

3354

Защо беше изтеглен външен дълг от 5 млрд. лв. в началото на есента и къде са тези средства, питат от  Гражданско сдружение "Достойнството на един народ"- ДЕН и упрекват държавата в лицемерие и некомпетентност.

COVID-мерките

Сроковете за компенсациите са изключително дълги, изискват се огромен брой документи, които държавната администрация може сама да си набави, освен това се поставя подоходен критерий назад в годините, посочи Ангел Диков от УС на сдружението. Той определи това като лицемерно и припомни, че данъчните приходи за 2020-а, логично са данъци върху приходи от 2019-та, когато нямаше пандемия.

Дори тези, които успеят да отговорят на изискванията не успяват да получат своите средства, изтъкна още той.

"Този проблем избуя след Нова година и министър Сачева в понеделник обясни, че не били получили нотификация от ЕК за разходване на средствата, че имало много почивни дни и пр. обяснения", отбеляза Диков и за сравнение посочи, че Германия, Франция и източноевропейски държави започнаха да изплащат компенсации още от началото на декември и от средата на декември.

Според него тук би трябвало да има бюджетен буфер и да се изплатят тези средства, а след одобрение от ЕК - да бъдат възстановени.  

Планът за възстановяване и развитие

Планът има доста несъвършенства, защото основният ресурс за възстановяване и развитие на държавата са младите хора, квалифицираните служители, което го няма в плана, изтъкна Диков. "Отново беше заложено на разни корекции от типа чешмички, мостове, асфалт….  и виждаме какво се получава в последните дни - некачествено планирани инфраструктурни обекти не издържат и една година, включително прескъпи проекти като метрото – видяхме какво се случи с новия лъч", коментира той.

Лицемерието на държавата

Държавата се явява за едни майка, за други мащеха, категоричен е Диков. "Раздуха се бюджетни разходи, два пъти дори в рамките на кризата увеличения на бюджетни заплати, за определени сектори, а за частния сектор – нищо", посочи Диков, подчертавайки, че за едни има ресурс, за други няма.

"Лицемерно е да се обяснява на съкратени служители, на служители с понижени заблати, на блокиран бизнес да бъдат търпеливи. Няма как да стане. В бъдеще това ще има силно негативен ефект, защото тези лица имат основен дял за БВП и данъчните постъпления", предупреди политикът.

Големите харчове за неефективни инфраструктурни проекти

В "Балкански поток" бяха вложени 3 милиарда лева изцяло от българска страна, всички изпълнители бяха чуждестранни фирми, нямаше български работници, а самият обект дори не беше открит от г-н Борисов, отбеляза Диков. Оказа се, продължи той - че "Балкански поток" ще обслужва транзитно пренос на газ от Русия през Турция за Сърбия, като реално облагодетелствани са Сърбия и другите държави, през които минава, но не и България. "България няма разклонения, за да ползва газ, а цената на сръбския се оказва по-ниска от българския", изтъкна още Диков.

Той разкритикува управляващите още, че продължават да наливат около милиард годишно в държавната "Марица Изток 2", в която колкото повече се налива, толкова повече губи.

Виждаме огромни държавни поръчки за т.нар. държавен ВиК холдинг; държавната фирма „Автомагистрали“ усвоява непрекъснато проекти за по милиард и повече лева, докато тези, които реално са професионалисти и разбират от този бизнес остават без никакви поръчки, алармира още Диков.

Приоритети и двойни стандарти

Имаше протести тези дни от школите за обучение, школите за танци … - те не могат да работят, а футболните клубове могат, възрази Диков и заключи: "Който има по-голямо лоби - оцелява".

Той изрази недоумение защо е това противопоставяне на сектори, на бизнеси и обобщи: "Така се получава, че който има по-близък контакт до определена личност, получава разрешение да действа.

Студентските такси продължават да са високи, въпреки, че студентите учат онлайн и не биват подпомагани по никакъв начин, алармира още Диков.

Не се стимулират и майките, добави той и отбеляза, че майчинството е замразено от 2014 г. - "втората година на майчинството и в момента е 50% от МРЗ, а преди ГЕРБ беше обвързано с МРЗ". 

Детските, които уж щяха да са за всички деца изведнъж бяха отменени и бяха заложени подоходни критерии и данъчни облекчения в далечен бъдещ период, припомни още Диков.

Ваксините

Би трябвало да има разумна диверсификация – да не се залага на един кон, категоричен е представителят на ДЕН. "България явно е заложила на една ваксина, която не е завършена, не е одобрена, не е изпитана", коментира той визирайки ваксината на AstraZeneca и предупреди, че това предполага сериозен риск.

Няма кампания за ваксинацията, както нямаше и за Еврозоната, продължи с изброяването на черни точки за управляващите Диков.

Идеи и алтернативи

От ДЕН призовават да има реципрочност на мерките, предварително планиране и да има сериозни инвестиции в бъдещето на България – младите хора и квалифицираните служители.

За въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, за деконцентрация на властта и за финансова децентрализация на общините ще настояват от ДЕН, съобщи председателят на УС Найден Зеленогорски.

Това означава, поясни той - данъците и доходът да остават там, където се създават – в общините, а не да бъде централизиран в МФ и на общините да се дават допълнителни субсидии като тези от опозиционната част бъдат пренебрегвани.

"Искаме да повторим модела на САЩ и на Германия, която е федерална държава с провинции със собствени правителства. Ако се деконцентрира властта, ако тя мине по-близко до хората, ако се създаде второ ниво на местно самоуправление като се създадат 9 -10 области с избираем губернатор, с избираеми местни съвети, които да законодателстват в рамките на територията, тогава до голяма степен българската демократична процедура ще се изпълни със съдържание", поясни Зеленогорски.

Той е категоричен, че голямата свръхконцентрация на властта неминуемо води или до тоталитаризъм, или до диктаторски практики.

От ДЕН изразиха надежда идеята за деконцентрация на властта и финансова децентрализация на общините да бъде подкрепена от Демократична България, с които възнамеряват да се коалират на предстоящите парламентарни избори.

"Неотклонно ще вървим по този път. Ние напълно се припокриваме като идеология, като програмни намерения с колегите от ДБ, но това е един наш основен акцент, върху който ще продължим да работим и като сдружение, и в рамките на бъдещия политически проект", заяви Зеленогорски.

Още за намеренията на ДЕН - четете ТУК

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички