Защо големите търговски вериги вече няма да унищожават непродадените дрехи?


Защо големите търговски вериги вече няма да унищожават непродадените дрехи?
Снимка: iStock

10688

Представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент обявиха, че са постигнали споразумение да бъде прекратена практиката, при която големите вериги за търговия на дребно унищожават дрехите, които не са успели да продадат, предаде ДПА.

Предвижда се изключение за малките компании, както и транзитен период на изпълнение на забраната, който се отнася за средните по-големина фирми.

Големите вериги трябва да започнат да прилагат ограничението за унищожаването на дрехи в рамките на две години, след като то влезе в сила. За да стане това, новата регулация трябва да бъде одобрена официално от страните от ЕС и от Европарламента, но се смята, че това решение със сигурност ще бъде прието, посочва ДПА.

Още: Във Франция: Закърпваш дрехите и обувките си, дават ти пари

През май 2022 г. Европейската комисия предложи промени, които предвиждат по-дългото използване на редица продукти, както и въвеждането на по-облекчени правила за тяхното рециклиране. Целта на това предложение е да бъде ограничено потреблението на ресурси, сред които са енергийните продукти и водата.

Ще важи и за други продукти

Договореността, постигната днес, предвижда ЕК да има право да въвежда в бъдеще забрани за унищожаването и на други продукти.

ЕК ще може да приема решения, които са задължителни за страните от Евросъюза. С тях ще може да се въвеждат изисквания за по-щадящи околната среда начини на производство, използване и унищожаване на редица продукти. Сред тях са мебелите, автомобилите гуми, перилните препарати, боите и другите химически продукти.

Още: Защо да избираме дрехи от дишащи материи?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички