Защо Япония може да отстъпи мястото си на трета икономика в света?


Защо Япония може да отстъпи мястото си на трета икономика в света?
Снимка: iStock

2596

Германия може да измести Япония като трета по големина икономика в света през 2023 г., подпомогната от обезценката на йената спрямо долара и еврото, съобщава Bloomberg.

Последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за 2023 г. оценяват номиналния брутен вътрешен продукт на Германия на 4,43 трлн. долара, в сравнение с 4,23 трлн. долара за Япония.

Данните на МВФ също така показват, че германците вероятно са  много по-богати от японците. Средният брутен вътрешен продукт на човек в Германия се прогнозира да достигне 52 824 долара през тази година в сравнение с 33 950 долара в Япония.

Още: Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Прогнозите идват в момент, когато японската валута се колебае близо до границата от 160 йени спрямо еврото и се търгува недалеч от 33-годишното дъно спрямо долара около 152 йени, достигнато точно преди година. За последно еврото достигна 160 йени през август 2008 г.

Слабостта на йената

Слабостта на йената обаче до голяма степен е причинена от фундаментални различия в паричната политика. Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка повишиха рязко лихвените проценти от много ниските нива по време на пандемията, за да се справят с инфлацията, докато Централната банка на Япония запази стимулиращата си парична и лихвена политика, тъй като се стреми да подхранва растежа на цените след години на дефлация.

Данните обаче сочат и за по-стабилен дългосрочен растеж в Германия, който е повод за загриженост от страна на управляващите в Япония, докато обмислят подробностите за последния си икономически стимулиращ пакет.

Японските мерки

"Вярно е, че потенциалът за растеж на Япония е изостанал и остава бавен", посочи днес японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура, когато беше попитан за прогнозите на МВФ. "Бихме искали да си върнем позициите, загубени през последните 20 или 30 години. Искаме да постигнем това чрез мерки като предстоящия ни икономически пакет".

Още: Имотният пазар на третата най-голяма икономика в света изживява „златен период”

Ден по-рано премиерът Фумио Кишида каза, че пакетът от икономически стимули включва разширяване на енергийните субсидии, мярка, насочена към облекчаване на кризата при разходите за живот, причинена от най-силната инфлация в Япония от десетилетия насам.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички