Защо работодатели сезираха ЕК за новата формула за определяне на минималната заплата?


Защо работодатели сезираха ЕК за новата формула за определяне на минималната заплата?
Снимка: БГНЕС

3677

Работодателските организации сезираха наскоро Европейската комисия по въпроса с формулата за определяне на минималното възнаграждение. Според представителите на бизнеса при въвеждането на новите правила за определяне на минималната работна заплата у нас не е спазена процедурата, заложена в европейската директива.

Работодателските организации се обръщат към еврокомисар заради минималната заплата в България

Адекватна ли е новата формула за определяне на минималната работна заплата, коментираха пред БНТ заместник-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Според процедурата при определянето на минимална работна заплата трябва оценка на това колко адекватна е тя. В България казахме, че минималната работна заплата е равна на 50% от средата. С това се обезсмисля се цялата процедура, която предхожда това решение - разработването на критерии, ролята на работодатели и синдикати и се казва: "Това число ще бъде толкова, то се определя през септември на база статистически данни", обясни Минчева.

"Ние трябва да приемем механизъм за определяне на минималната заплата и тя трябва да е адекватна, според директивата. Тя насърчава и колективното трудово договаряне, за което у нас никой не говори, но за нас тази част е съществената. Затова, донякъде, бих се съгласил, че по начина, по който българският парламент се позова на директивата, той не я транспонира, а се позова на нея и фиксира едно съотношение. Да, втората част на директивата - насърчаване на колективното договаряне на заплащането на труда в много голяма степен не видя бял свят. Това, което направи народното събрание е една стъпка, но върху нея трябва да се гради - тази адекватност трябва да се мери и оттук насетне и нагоре над това минимално ниво", коментира от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички