Защо Toblerone сменя визията на опаковката си?


Защо Toblerone сменя визията на опаковката си?
Снимка: iStock

4521

Марката шоколадови десерти Toblerone ще промени разпознаваемата си опаковка, като премахне алпийския връх Матерхорн от визията на продукта. Причината за това се крие както в инвестиционните решения на компанията, притежаваща бранда, така и в законите на Швейцария.

Новата визия на шоколадовото изделие в пирамидална форма, която пресъздава именно връх Матерхорн в Алпите, ще промени визията си, като бъдещата опаковка ще включва подписа на откривателя на бранда, съобщават от производителя, цитиран от BBC.

Промяната ще се случи когато част от производството на шоколада бъде преместено от Швейцария в Словакия.

Американската компания Mondelez посочва, че изображението на 4 478-метровият връх ще бъде заменено с друго, пресъздаващо неопределен планински връх.

Основната причина, която налага ребрандирането на продукта, се крие в швейцарското законодателство. От 2017 година насам в страната се прилагат стриктни правила относно това кои продукти могат да се представят като швейцарски. Според правилата, национални символи на Швейцария не могат да се използват за рекламирането на продукти на база мляко, които не се произвеждат изцяло в страната. За други необработени храни прагът е не по-малко от 80%.

Сладолед с вкус на щурец започнаха да предлагат в Германия

В изявление до BBC, Mondelez посочват, че изнасят част от производството извън Швейцария, за да „отговорим на увеличаващото се търсене по света и да развием нашия бранд Toblerone за в бъдеще”.

Компанията добавя, че новата опаковка ще включва „отличителен нов шрифт и лого на Toblerone, които черпят допълнително вдъхновение от архивите на Toblerone и включването на подписа на нашия основател, Тоблер.”

Шоколадовото изделие във формата на планински връх Toblerone, произвеждано от швейцарско мляко с мед и бадемова нуга, се появява за първи път на пазара през 1908 година в Берн, столицата на Швейцария.

Но едва през 1970 г. назъбеният силует на Матерхорн дебютира върху опаковката на продукта, като Бернската мечка и орел се появяват преди това, става ясно от уебсайта на Toblerone.

Глобиха завод на Mars с 14 500 долара заради падане във вана с шоколад

Mondelez посочват, че Берн е бил „важна част от нашата история и ще продължи да бъде в бъдеще”. През 2016 година Toblerone разбуни духовете след като промени дизайна на шоколадовото изделие, разширявайки разстоянието между триъгълните блокчета, целейки съкращаване на разходите. След вълна от критики, компанията възстановява оригиналната форма на изделието две години по-късно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички