Значението на лихвения процент при вземането на ипотечен кредит


Значението на лихвения процент при вземането на ипотечен кредит
Снимка: Pixabay.com

727

Купуването на ново жилище е една от най-важните и може би, най-големите инвестиции, които някога ще направите. И ако сте като повечето хора, то най-вероятно няма да платите в брой, а ще финансирате покупката си посредством ипотечен кредит.

Както на всички е известно, този вид заеми се отпускат за доста големи суми, като погасителният срок обикновено е 30 години или повече. При изплащането на кредита, освен главницата (сумата, която сте взели назаем), вие ще трябва да платите и начислената върху нея лихва. Малки промени в лихвените проценти, могат да направят голяма разлика в крайната сума, която ще платите. Ето защо, намирането на най-изгодната лихва за вашия кредит, е от решаващо значение. Консултантите по ипотечни кредити от credita.bg могат да ви помогнат с този процес. Те работят с много банкови институции, осигурявайки ви най-изгодните условия за жилищен кредит.

Тук ще ви дадем малко повече информация относно лихвените проценти по ипотечни кредити - как се определят, кои са факторите, които могат да им повлияят и защо е важно да вземете кредит с изгодна лихва.

Какво представляват лихвените проценти?

Лихвеният процент представлява цената на заемодателя за осигуряване на желаните средства. С други думи, когато вземате заем, банката ви прави услуга, като ви предоставя нужната сума. Лихвата е цената, която трябва да платите за тази услуга.

Когато теглите ипотечен кредит обикновено може да избирате между фиксиран лихвен процент и плаващ лихвен процент. Фиксираната лихва, както името подсказва, не се променя през целия срок на договора, докато плаващия лихвен процент се променя във времето, в зависимост от пазарните условия.

Какво е значението на лихвените проценти при ипотеките?

Лихвените проценти по ипотечните кредити далеч не са просто технически детайл. Те са важен фактор, който може да направи съществена разлика във вашите финансови перспективи, когато купувате жилище.

На първо място, размерът на лихвата ще се отрази на размера на вашата месечна вноска. Когато лихвата по вашия кредит е висока, вашите месечни плащания също ще бъдат по-високи. Това означава, че ще трябва да разпределите повече от месечния си бюджет за жилищни разходи, потенциално оставяйки по-малко за други финансови цели и нужди. И обратно, по-ниската лихва, ще доведе до намаляване на месечната ви вноска и съответно, до спестяване на средства.

Лихвените проценти влияят не само на месечните ви плащания, но и на общата сума, която ще платите за целия срок на ипотечния кредит. Представете си, че теглите ипотека в размер на 80 000 лв., за срок от 30 години, при фиксиран лихвен процент 4%. Това означава, че приблизителната сума, която ще платите за целия погасителен срок ще бъде в размер на 137 497 лв. А, сега си представете, че теглите същия заем, за същия срок, но при фиксиран лихвен процент 3%. В този случай, крайната сума, която трябва да върнете ще бъде около 121 423 лв. Тази разлика от 1% води до спестявания от около 16 000 лв., за целия срок на заема.

Забележка: Моля, имайте предвид, че този пример се основава на примерни изчисления, които не включват данъци и такси. Той не е предназначен да отразява или прогнозира действителни ипотечни плащания.

Как се определят лихвените проценти по ипотечни кредити?

Лихвените проценти по ипотечните кредити се определят въз основа на редица фактори, включително състоянието на икономиката в страната, глобалните икономически условия, вашата кредитоспособност, както и срокът, и видът на ипотеката.

Цялостното състояние на икономиката на България, включително фактори като растеж на БВП, инфлация и безработица, може да повлияе върху лихвените проценти по ипотечните кредити. Когато икономиката се представя добре, кредиторите могат да предложат по-ниски лихвени проценти, за да привлекат повече кредитополучатели.

Инфлацията е друг фактор, който може да окаже голямо влияние върху лихвените проценти. Ако инфлацията е висока, заемодателите може да поискат по-високи лихви, за да компенсират намаляващата покупателна способност на парите с течение на времето. Обратно, по-ниската инфлация може да доведе до по-ниски лихви по ипотечните кредити.

Каква ще бъде лихвата по вашия кредит, до голяма степен зависи и от вашата кредитоспособност. Ако вашият кредитен рейтинг е добър, то шансовете да получите по-изгодна лихва са по-големи. Видът на ипотеката също има значение. Ипотеките с фиксиран лихвен процент често са по-скъпи, отколкото тези с плаващ лихвен процент.

Някои фактори са част от цената на всяка ипотека

Мислете за ипотеката като за продукт, който купувате. Когато някой бизнес ви продаде нещо, той цели да генерира печалба. За да се постигне това, цената, която определят за продукта, трябва да надвишава разходите за производството му. По същия начин, кредиторът печели от вашата ипотека, тъй като вие плащате повече лихва (цената, която те начисляват), отколкото това, което самите те плащат, за да заемат средствата (техните разходи за финансиране).

Тези разходи за финансиране съставляват по-голямата част от лихвения процент по вашата ипотека. Някои допълнителни фактори включват оперативните разходи на вашия кредитор и сумата, необходима за компенсиране на риска, свързан с изплащането на вашия кредит.

В заключение

Влиянието на лихвените проценти върху вашата ипотека е неоспоримо. Това се отразява на месечния ви бюджет, общата цена на дома ви и цялостното ви финансово благополучие. Ето защо, е важно внимателно да проучите пазара и да изберете най-изгодния за вас кредит.

Ако имате въпроси или се нуждаете от персонализиран съвет, не се колебайте да се свържете с консултантите на credita.bg за насоки относно осигуряването на възможно най-добрите лихви за ипотечен кредит. Не забравяйте, че по-ниският лихвен процент може да ви спести хиляди левове и да допринесе за по-добро финансово бъдеще.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички