3 световни гиганта ще строят АЕЦ "Белене"


3 световни гиганта ще строят АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

6423

Руската държавна корпорация "Росатом" е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome (Франция) и General Electric в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" в България, съобщава руското дружество.

Партньорството беше споменато още вчера от премиера Бойко Борисов, а днес беше разяснено и на официалния му профил във Facebook. Потвърди го и министърът на енергетика Теменужка Петкова в Народното събрание.

"Росатом" ще бъде стратегическият инвеститор в проекта, General Electric ще осигури турбогенераторната инсталация, както и оборудването на машинната зала, а Framatome ще достави оборудването за автоматизираните системи за управление на технологичните процеси.

Трите компании са част от краткия списък, до който управляващите сведоха кандидатите да изграждат ядрената централа. Там са още Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

В свое изявление първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров заяви, че подписаните договори показвали доверието между трите компании и че именно това партньорство - между лидерите в световната атомна индустрия, ще помогне "за създаването на оптимални финансови условия и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Каква роля в проекта иска скандалният бизнесмен Христо Ковачки

Обединяването тези 3 световни лидера в ядрената енергетика показва, че те вярват в този проект и възможността за реализацията му става все по-осезаема. Те вярват в България, вярват на българското правителство, в българския парламент. И тук основна роля да се стигне до това обединение има българският премиер, който със своите усилия, със своята репутация, която има в международната общност, вдъхна доверие и на практика направи възможно това да обединят усилията си в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От "Росатом" вече успешно си сътрудничат с Framatome и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш-2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви-1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров.

Преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова каза пред bTV, че и петте компании в кратката листа са потвърдили намерението си да подадат обвързващи оферти. Преди това обаче те трябва да получат достъп до документацията на проекта в специално обособени за целта информационни стаи в НЕК. Заради ограниченията, наложени заради коронавируса обаче, не е известно кога ще може да се случи това.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички