700 милиона лева са дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ


700 милиона лева са дълговете на "Топлофикация София" към БЕХ
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

4275

Задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов. БЕХ ще съди "Топлофикация-София" за 700 млн. лева

През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", но в момента подобна възможност не се предвижда. Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов. "Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите." "Булгаргаз" съди "Топлофикация София", има ли риск за парното?

Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията. "Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на "Топлофикация София", така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя впоследствие да си реализира инвестиционната програма."

Директорът на БЕХ смята още, че "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините". "Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема", каза Валентин Николов.

На въпрос на вестник "Монитор" дали има вариант БЕХ да влезе в собственост на столичната топлофикация той отговори, че при това състояние на дружеството няма смисъл.

"Въпросът е да се инвестират средства в модернизацията на мощностите. Причината да се трупат толкова загуби от работа и дългове е ниското КПД. Не произвеждат достатъчно електрическа енергия. За това трябва да се инсталират нови по-ефективни съоръжения за когенерация. Сегашните са много стари", обясни Николов. 

Очаква се докладът на американските консултанти. "По предварителна информация се предлага инсталирането на нови 600 мегавата мощности за комбинирано производство на топлина и електричество. 300 мегавата ще са в ТЕЦ-а в "Люлин" и още 2 по 100 в другите централи. Вариантите за гарантиране на инвестицията може да се осигурят или от Столична община, или друг. Тогава БЕХ може да участва отново, защото ще има някаква възвращаемост", добави шефът на БЕХ.

Другият проблем, според него, е регулаторната цена на топлинната енергия, одобрявана от КЕВР. "Ако стане много висока обаче абонатите ще спрат да плащат или ще започнат да се отказват от услугата. За това единственият изход са инвестициите в повишаване на ефективността", заключи Николов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички