АЕЦ "Козлодуй" ще спре да работи с руско ядрено гориво


АЕЦ "Козлодуй" ще спре да работи с руско ядрено гориво
Снимка: АЕЦ Козлодуй

1843

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво, а все още наличното ще се използва за резерв. Това съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов на церемонията след първото зареждане на пети блок от АЕЦ с американско гориво.

На нея присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица.

"В четиригодишния преходен период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, а сега също ще бъдем първата, която ще има изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа", поясни Николов, цитиран от БНТ. 

Още: АЕЦ "Козлодуй" започва да зарежда американското ядрено гориво

"Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестинхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И без да политизирам ще кажа, че винаги е добре човек да има избор", каза служебният премиер Димитър Главчев.

"Присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй", за първи път централата ще работи с алтернативно гориво", изтъкна Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката.

Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите. Министър Малинов припомни още, че през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания "Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.

"Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво", бяха думите на Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.

Още: Стартират изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички