Атомната енергетика ще е част от чистите технологии в Европа


Атомната енергетика ще е част от чистите технологии в Европа
Снимка: iStock/Guliver

2253

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент гласува връщане на атомната енергетика в списъка на технологиите, отговарящи на условията за преференциално финансиране, като част от пътя на Европа към икономика с нулеви въглеродни емисии.

Европейската комисия внесе своя Закон за промишленост без въглероден отпечатък през март тази година като отговор на Закона за ограничаване на инфлацията в САЩ, който предоставя милиарди субсидии за чисти индустрии.

Първоначалното предложение в закона, което предизвика противоречия, даваше предимство само на „стратегически“ технологии като слънчеви панели, батерии и термопомпи, като същевременно изключи други като ядрената енергетика.

Още: Ще преразгледа ли Италия отказа си от ядрена енергетика?

Впоследствие използването на мирния атом бе върнат отново като една от предпочитаните зелени технологии за съживяване на европейската промишленост, съгласно политическо споразумение, постигнато от депутатите в Европейския парламент. Така преференциалният списък бе разширен до 16 технологии – включително всички видове ядрено делене, както и термоядрен синтез, устойчиви горива и биогаз.

Основната цел в закона остава същата - 40% от изброените технологии, инсталирани на континента, трябва да бъдат произведени в Европа. Тази амбициозна задача обаче няма правно обвързващо задължение. Споразумението на Комисията по индустрия трябва да бъде потвърдено чрез гласуване на пленарната сесия на Европейския парламента през ноември.

Казахстан ще проведе референдум за изграждането на първата си атомна електроцентрала

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички