Белгийското правителство запазва ядрените си реактори


 Белгийското правителство запазва ядрените си реактори
Снимка: iStock

3196

Френската енергийна група Engie и белгийското правителство подписаха днес споразумение за удължаване на живота на два ядрени реактора с едно десетилетие, след като войната на Русия в Украйна накара Брюксел да отложи излизането си от ядрената енергетика.

Германия затвори и последните си атомни централи

Белгия планираше да се откаже от ядрената енергетика през 2025 г., но миналата година реши да я запази за още 10 години, тъй като европейските държави се опитват да намерят алтернативи на руския енергиен износ.

"Това споразумение е важно за нашето енергийно бъдеще и за белгийските домакинства", заяви министър-председателят Александър Де Кроо в изявление, цитирано от АФП. "То укрепва доставките ни на електроенергия, намалява енергийната зависимост на страната ни и гарантира производството в Белгия на нисковъглеродна и евтина електроенергия", каза той.

Разположена между ядрената Франция и зависимата от газ и въглища Германия, Белгия разчита на остаряващите седем ядрени реактора, управлявани от Engie, за около половината от нуждите си от електроенергия.

От 2003 г. насам в белгийското законодателство е залегнало обещанието за постепенно спиране на ядрената енергия, а решението за отлагане на мораториума срещна острата съпротива на партията на Зелените. Планът, очертан миналата година, предвиждаше крехкото коалиционно правителство на Белгия да се съгласи да удължи експлоатационния срок на реакторите Doel 4 край пристанищния град Антверпен и Tihange 3 край Лиеж до 2035 г.

Сделката с Engie беше сключена след напрегнати преговори относно бъдещите разходи за управление на ядрените отпадъци.

Френската фирма заяви, че разходите са определени на 15 млрд. евро и ще обхванат отпадъците от седемте ядрени централи на Engie в Белгия. Engie ще трябва да плати и 8 милиарда евро за бъдещото демонтиране на централите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички