Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ, категоричен е Румен Петков


Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ, категоричен е Румен Петков
Снимка: БГНЕС

4996

Правителственото решение за нова хибридна ядрена мощност - в АЕЦ Козлодуй с реакторите от АЕЦ "Белене", е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти. По думите му, потресът е зашеметяващ в китайските, корейските и френските институции. "Борисов ги лъже три години – търсим стратегически инвеститор, елате, запознайте се на площадката в Белене, проучете технологията, проучете пазара... Китайците като идваха обикаляха Сърбия и Македония да проучват пазара на ток, инвестираха огромни средства..", припомни той.

Според Петков да местим реактори от тука там, без съгласието на производителя, не става. 

"Оставям настрани престъпното шляпане на посланика на САЩ на територията на стратегическия обект АЕЦ Козлодуй, престъпленията които извърши ръководството на АЕЦ Козлодуй с предоставянето на чужд гражданин, независимо какъв е той, несанкционирано от МЕ, на стратегически документи", вметна Петков.

Той изтъкна, че нямаме проект за нова ядрена мощност в Козлодуй и това означава цялата процедура да започне отначало.

Ако досега НЕК е инвестирал в Белене 3 милиарда и да речем че 1.5 милиарда е оборудването, да предположим, че Козлодуй тегли кредит и купува това оборудване, другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит, посочи Петков и заключи: "Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ".

Никой не е водил разговори с Атомстройекпорт за глупостите, които бълва Борисов, подчерта Петков и продължи с критиките: "Той обяснява, че ще прави хибриден реактор. Кой се е съгласил, освен един човечец, дето идва от САЩ от държавния департамент – юристче момче. Той говори за някакви хибридни реактори, каквито не е виждал, защото няма и на нас ни се обяснява как първото зареждане с ядрено гориво на такъв хибриден реактор ще е с гориво на Уестингхаус. Кой ще се подпише, кой ще бъде изпълнителят – нито Атомсторйекспорт са поели такъв ангажимент, нито от американската страна".

Твърденията, че след 10 години ще имаме работещи реактори, според Петков са абсурдни. "Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението, а смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия на българската икономика и българските граждани", посочи лидерът на АБВ.

"Това ни го причиняват всички, които извършват в момента националното предателство, начело с Борисов, а външните фактори, които ни мачкат, тях България и българските граждани не ги интересуват", добави той.

6 – 7 години Борисов обяснява как държавата не може да финансира блоковете в Белене, припомни Петков и изрази недоумение какво ще си помислят партньорите, ако държавата сега вземе да финансира "тази измислица в Козлодуй". "До онзи ден не можехме да финансираме, сега ще финансираме. Защо? Защото трябва да платим на Уестингхаус едни пари", предположи Петков и възрази: "Аз искам да платим на бай Пешо и на кака Пена, а не на Уестингхаус".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички