"Булгартрансгаз“ стартира реализацията на Вертикалния газов коридор


"Булгартрансгаз“ стартира реализацията на Вертикалния газов коридор
Снимка: iStock

1680

"Булгартрансгаз“ ЕАД ще проведе обществена поръчка във връзка с инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова за Вертикален газов коридор, съобщиха от дружеството.

Решението е в изпълнение на решение на Народното събрание от 14-ти март 2024 година, обнародвано на 19-ти март 2024 година в Държавен вестник и по предложение на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов, Управителният и Надзорният съвет на дружеството. 

България, Гърция, Румъния и Унгария подписаха меморандум за Вертикалния газов коридор

Стартирането на обществената поръчка при спазване на приложимото българско и европейско законодателство е във връзка с реализацията на проектите за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точките за междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния. Разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД ще позволи постигане на целите на Вертикалния коридор за диверсификация и подобряване сигурността на доставките чрез пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.

Първата обществена поръчка, която се предвижда да бъде проведена по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е за „Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД с цел повишаване на капацитетите в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Негру Вода/Кардам“. Тя е с три обособени позиции - обект „Лупинг от Кулата до Кресна“, обект „Преносен газопровод от Пиперево до Перник“ и обект „Лупинг от Рупча до Ветрино“. Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 586 669 410,00 (петстотин осемдесет и шест милиона шестстотин шестдесет и девет хиляди четиристотин и десет) лева без ДДС.

Още: Откриха находище на природен газ, което може да покрие 15% от нуждите на Европа

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80377
 • GBP
  1
  2.29908
 • JPY
  100
  1.15001
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички