Цените на петрола бяха укротени от силния долар


Цените на петрола бяха укротени от силния долар
Снимка: iStock

1241

Цените на петрола продължиха да се покачват в сутрешната търговия, стимулирани от очакванията САЩ да купуват, за да попълнят стратегическия си резерв, но ръстът все пак беше ограничен от силния долар, предаде Ройтерс.

Още: Обрат с цената на петрола в началото на седмицата

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 28 цента или 0,3 на сто до 81,91 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) добавиха 31 цента или 0,4 на сто до 78,05 долара за барел.

Петролът поскъпна с около 3 на сто вчера до най-високото си ниво от седмица насам под натиска на очакванията, че с настъпването на лятото търсенето ще се увеличи, а в същото време Фед ще остави без промяна лихвените проценти на срещата си, която започва по-късно днес.

Още: Фед охлади надеждите за скорошно намаляване на лихвите

"Пазарите са движени от очаквания за повишено търсене през лятото и от перспективата САЩ да попълнят стратегическите си резерви, ако американският лек петрол остане под 79 долара за барели", посочва Нироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities. "Тъй като WTI се движи до средните си нива за последните 200 дни, очакваме цените да запазят нивата си".

САЩ могат да ускорят програмата по запълване на стратегическите си резерви, заяви миналата седмица министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм. Тя посочи, че желанието е петрол да се купува на цени от около 79 долара за барел.

Анализатори на Goldman Sachs междувременно казаха, че очакват сорт Брент да се покачи до 86 долара за барел през третото тримесечие, тъй като стабилното търсене ще предизвика дефицит на петролните пазари от около 1,3 милиона барела дневно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички