Цените на петрола достигнаха максимум от декември


Цените на петрола достигнаха максимум от декември
Снимка: iStock

1881

Цените на петрола се понижиха леко днес, но вчера вечерта нараснаха до най-високото си равнище от декември на фона на по-добрите от очакваното данни за растежа на икономиката на САЩ и намеренията на властите в Китай да предложат икономически стимули, пише Ройтерс. Очаква се стойностите на суровината да затворят търговската седмица с повишение.

Цените

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 38 цента или 0,46 на сто до 82,05 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол загубиха 50 цента или 0,65 на сто до 76,86 долара за барел.

По време на азиатската търговия сортът Брент бе нагоре с 4,5 на сто спрямо затварянето от миналата седмица, а американският сорт- с 4,8 на сто. Това би била втора поредна седмица с ръст на котировките и тази с най-голямо процентно увеличение от приключилата на 13 октомври, която бе белязана от ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас" в Газа.

Още: Японските корабни компании преустановяват плаванията в Червено море

Цените се понижиха днес заради по-малко опасения от затруднения с доставките на суровината през Червено море. Според Ройтерс Китай оказва натиск върху Иран да ограничи атаките срещу корабоплаването във водите край Йемен от близките до Техеран формирования на хутите. Според източници на агенцията китайски представители са настояли пред свои ирански колеги да окажат въздействие за ограничаване на атаките на хутите, тъй като в противен случай рискуват да навредят на бизнес отношенията си с Пекин.

Вчера официални данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 3,3 на сто през четвъртото тримесечие, или повече от очакваните от анализаторите 2,8 на сто.

Още: След години отлагане: Заработи най-голямата рафинерия в Африка

В същото време централната банка на Китай обяви, че предприема мерки за насърчаване на ликвидността с цел да подкрепи бизнеса и гражданите.

Цените на петрола тази седмица бяха повлияни и от по-голямо от очакваното намаляване на запасите от суровината в САЩ, както и от прекъсване на доставките на гориво след атака на украински дронове срещу експортно ориентирана петролна рафинерия в Русия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички