Чехия пуска търг за нов ядрен реактор


Чехия пуска търг за нов ядрен реактор
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5307

Чехия стартира днес търг за строителствотo на нов реактор в атомната централа в Дуковани, тъй като страната се стреми да увеличи генерирането на ядрена енергия, предаде Associated Press. Чехия и Словакия пледират за запазване на АЕЦ в ЕС

Три компании - американската Westinghouse, френската EDF и корейската KHNP, са преминали успешно оценката за сигурност на чешкото правителство и се очаква да подадат оферти за доходния проект.

Той се оценява на около 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) и е най-голямата отделна инвестиция в Чехия, каза министърът на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, цитиран от БТА.

Руски и китайски компании, включително руският енергиен гигант "Россатом" и китайската CNG са били изключени от търга от съображения за сигурност. Премиерът на Чехия Петр Фиала заяви, че руско участие в проекта е немислимо след инвазията на Москва в Украйна.

Новият реактор ще допълни четирите 510-мегаватови реактора в Дуковани, завършени в края на 80-те години на миналия век. Той трябва да влезе в експлоатация до 2036 г., каза Фиала.

Искаме да направим още една стъпка към това Чехия сама да си осигурява необходимата енергия, коментира премиерът. Той допълни, че ще последват много такива проекти, но не даде повече подробности.

Очаква се победителят в търга да бъде избран до 2024 г., а разрешителното за строителство да бъде издадено до 2029 г., уточни Фиала.

Чехия разполага с 6 ядрени реактора, които генерират повече от една трета от електроенергията в страната. Освен четирите реактора в Дуковани, контролираната от държавата енергийна компания CEZ оперира с още два 1000-меагаватови реактора в атомната централа в Темелин. CEZ ще отговаря за търга. CEZ се готви да съди Skoda заради ядрени неволи

За разлика от западните си съседи Австрия и Германия чешкото правителство удвоява ядрената енергия и възобновяемите източници на енергия, след като реши да спре въглищните централи до 2033 г., за да намали въглеродните емисии, припомня още AP.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички