Да поеме ли държавата оперативен контрол над "Лукойл"?


Да поеме ли държавата оперативен контрол над "Лукойл"?
Снимка: БГНЕС

3844

Ако "Лукойл" не диверсифицира на 100% доставките на петрол за рафинерията в Бургас, не виждам защо държавата да не поеме оперативното ѝ ръководство. Това мнение изказа енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред БНТ.

Той допълни, че ако се спазва европейското право, не се налага такава мярка. По думите му 240 млн. долара допълнителни данъци би трябвало да внесат "Лукойл" за миналата година само в България. "Къде са, попита той.

Вчера, и премиерът Николай Денков обяви, че е възложен анализ защо в бюджета все още не постъпват очакваните 700 милиона лева приходи от "Лукойл“.

Цените

Владимиров каза още, че се опасява от "руска пропаганда" с цените на горивата. "Има кликбейт сайтове, които използват най-малката промяна в цената, за да опитват да сеят паника. Горивата в България са по-евтини, но цената на руския петрол "Уралс" почва да "догонва" тази на европейския сорт "Брент" и това ще се отрази", коментира той.

Още: Какво ще стане, ако рафинерията на "Лукойл" затвори?

Говорим обаче за пазар, а не за спекулации. Шоково поскъпване не очаквам, защото все пак използваме по-евтиния руски петрол в момента, но все пак лятото има повече търсене на горива, защото хората пътуват повече", добави експертът.

Димитър Хаджидимитров, зам.-директор на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива посочи, че най-голямата компания на пазара (Лукойл) държи много ниски маржове на цените, като според Владимиров "това е стратегия за изтикване на конкуренцията".

Хаджидимитров обясни, че при такъв дял на пазара, какъвто има "Лукойл", в нормална европейска държава тя щеше да бъде разделена на три компании.

Още: Ето какво ще се случва с "Лукойл" в България

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички