Денков: Ако не изпратим плановете за справедлив преход, губим милиарди


Денков: Ако не изпратим плановете за справедлив преход, губим милиарди
Снимка: Министерски съвет

2944

Правителството ще изпрати още днес одобрения План за справедлив преход. Това съобщи премиерът Денков след извънредното заседание на Министерския съвет, като подчерта, че няма дата за затваряне на въглищните централи.

Премиерът посочи, че крайният срок да се изпратят документите до ЕК е утре - 30 септември. "Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуби на милиарди левове - 3,5 милиарда, които мога да бъдат загубени, ако изпуснем този срок", обясни Денков.

"Искам да призова всички протестиращи да се вслушат в думите ми. Това, което правим е най-доброто за тях и за държавата. Голяма част от техните искания днес са основават на невярна или изопачена информация", апелира министър-председателят.

Още: Срещата между Борисов и Василев: Няма да затварят въглищните централи до 2038 г.

Няма дати за затваряне

Той обясни, че в документите, които изпращаме ясно е казано, че централите ще работят до 2038 година. Няма и дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

"По икономически причини постепенно и поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото икономически няма да бъде възможно те да функционират повече. Именно затова е изключително важно да се създадат механизми с които хората, имащи необходимата квалификация могат да намерят реализация в същия регион", подчерта премиерът.

Още: Какво ще се случи с въглищните централи на "Марица-Изток" ?

Инвеститорски интерес

Денков обяви, че правителството ще създаде предприятия, които ще работят в същия регион за да превърнат териториите на мините в зони, в които ще може да се развива икономическа дейност. И там да дойдат инвеститори, които ще имат необходимост от квалифицирана работна ръка. Тестовете вече били показали, че имало голям инвеститорски интерес, стана ясно думите на министър-председателят.

"Например индустриални зони. Това предприятие няма да изземва функции от мините, то ще работи в координация с тях, така че те да се допълват, а не да се конкурират и да си пречат", каза още премиерът.

Компенсации

"С двата синдиката се договорихме, че ще има сериозни социални пакети по примера на водещите европейски икономики", посочи още той. 

Финансовият министър Асен Василев допълни, че стандартните пакети с компенсации са 24-месечни. "С партиите у нас обсъдихме те да бъдат до 36 месеца. Заплатите в мините са високи – един пакет би бил около 140-150 хиляди лева на работник", обясни той.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички