Държавите от Персийския залив все повече залагат на зеления водород


Държавите от Персийския залив все повече залагат на зеления водород
Снимка: iStock

3158

След като в продължение на десетилетия преживяваха бум на изкопаемите горива, арабските държави от Персийския залив се насочват към зеления водород, опитвайки се да променят икономиките си и да облекчат с един удар климатичната криза.

Производителите на петрол - Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман - инвестират значителни средства в екологично чистото гориво в търсене на алтернативни приходи на суровия петрол и газа.

Зеленият водород, който се получава при електролизата на вода от възобновяеми енергийни източници, изглежда решава много проблеми: той не замърсява околната среда и има широки възможности за използване, което може да го направи едновременно доходоносен и щадящ планетата.

Още: Защо водородът все още не се използва масово като енергиен носител?

Но горивото, което понастоящем съставлява по-малко от един процент от общото производство на водород, все още не е търговско жизнеспособно и се нуждае от значително увеличаване на възобновяемите енергийни източници - процес, който може да отнеме години.

Въпреки това монархиите от Персийския залив усещат възможността да останат основни играчи на енергийните пазари, тъй като приходите от петрол намаляват.

"Държавите от Персийския залив се стремят да заемат водещо място на световния пазар на водород", казва Карим Елгенди, асоцииран сътрудник в британския мозъчен тръст Chatham House.

"Те смятат, че зеленият водород е от решаващо значение, за да останат големи енергийни сили, което ще им позволи да запазят влиянието си, докато търсенето на изкопаеми горива намалява."

Още: Shell строи най-големия завод за зелен водород в Европа

По-голямата част от водорода се произвежда от замърсяващи изкопаеми горива, но зеленият водород се извлича от вода, като се използва възобновяема енергия като вятърна, слънчева и водна.

Докато при изгарянето на изкопаемите горива се отделят вредни парникови газове, при водорода се отделя само водна пара. Той се предлага за използване в отрасли с високи нива на замърсяване, като транспорта, корабоплаването и стоманодобива, пише БГНЕС.

Лидери в областта на износа

Използвайки огромния си инвестиционен капитал, богатата на петрол Саудитска Арабия изгражда най-големия в света завод за екологичен водород в NEOM - футуристичен мегаполис на Червено море на стойност 500 милиарда долара.

Заводът на стойност 8,4 млрд. долара ще интегрира слънчева и вятърна енергия, за да произвежда до 600 тона зелен водород на ден до края на 2026 г., твърдят официални лица.

През юли ОАЕ, които тази година ще бъдат домакини на конференцията на ООН за климата COP28, одобриха стратегия за водорода, чиято цел е да ги превърне в един от 10-те най-големи производители до 2031 г.

"Водородът ще бъде изключително важно гориво за енергийния преход", заяви Ханан Балаа, високопоставен служител в петролната компания на ОАЕ ADNOC, като го нарече "естествено продължение" за компанията.

"Смятаме, че водородът и неговите горива носители имат голям потенциал като нови, нисковъглеродни горива, от който ОАЕ са в състояние да се възползват", каза Балалаа пред АФП.

Но именно Оман, който изостава от Саудитска Арабия и ОАЕ по производство на изкопаеми горива, изглежда е готов да поведе надпреварата за чист водород в Персийския залив.

Султанатът е на път да се превърне в шестия по големина износител в световен мащаб и най-големия в Близкия изток до края на десетилетието, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика от юни.

Оман има за цел да произвежда поне един милион тона екологичен водород годишно до 2030 г. и до 8,5 милиона тона до 2050 г., "което би било повече от общото търсене на водород в Европа днес", заяви МАЕ.

Според одиторската фирма Deloitte, държавите от Близкия изток, най-вече от Персийския залив, ще бъдат водещи в световната търговия с чист водород в краткосрочен план, като до 2030 г. ще изнасят около половината от вътрешното си производство.

До 2050 г. се очаква най-голям потенциал да имат Северна Африка и Австралия, въпреки че държавите от Персийския залив ще останат "лидери в износа", се казва в доклад на компанията от юни.

Надежда или шумотевица?

Инвестициите в "зелен" водород не са ограничили разширяването на производството на нефт и газ, като ОАЕ и Саудитска Арабия планират да развиват въглеводородната си промишленост.

Експертите прогнозират, че може да минат години, преди страните от Персийския залив да могат да произвеждат зелен водород на цена, конкурентна на алтернативите, базирани на изкопаеми горива.

Въпреки че цената на възобновяемата енергия е спаднала благодарение на технологичния напредък, зеленият водород все още не може да се произвежда с печалба.

"Държавите от Персийския залив ще се съсредоточат върху това да увеличат максимално продажбите на въглеводороди колкото е възможно по-дълго", казва Айша ал-Сарихи, научен сътрудник в Института за Близкия изток към Националния университет на Сингапур.

"Ще са необходими години на опити и грешки, за да може зеленият водород да се превърне в търговска стока", казва експертът и добавя, че той "може да бъде новото гориво на бъдещето", след като технологията узрее и разходите спаднат.

Търсенето на водород също остава неясно

Но държавите от Персийския залив са дългогодишни енергийни доставчици на зависими от вноса азиатски държави като Япония и Южна Корея, които планират да го включат в плановете си за декарбонизация.

Абдула ал-Нуаими, бивш министър на ОАЕ по въпросите на изменението на климата, обаче предупреди, че "съществуващата инфраструктура за транспортиране на водород не е подходяща и ще изисква огромни инвестиции за промяна".

"Времето, необходимо за преодоляване и решаване на предизвикателствата, пред които е изправен водородът, е твърде дълго", каза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81364
 • GBP
  1
  2.31547
 • JPY
  100
  1.15334
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички