Държавната компания на Азербайджан получи лиценз за търговия с природен газ


Държавната компания на Азербайджан получи лиценз за търговия с природен газ
Снимка: iStock

2844

Комисията за енергийно и водно регулиране издаде лиценз на държавната компания на Азербайджан СОКАР за търговия с природен газ. Срокът на лицензията е 10 години.

Преди дни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че няма пречки СОКАР да получи искания лиценз и отбеляза, че това ще засили позициите на България като страна, която става изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.

Искането за издаване на лиценз бе подадено на 4 май не от самата СОКАР, а от нейно дъщерно дружество - СОКАР Трейдинг Газ енд Пауър САРЛ. В заявлението си то посочва, че навлизането му на българския пазар на природен газ е част от общото стратегическо бизнес развитие на компанията с цел разширяване на дейностите в страни от ЕС, като има интерес към "всеки всеки сегмент от пазара на едро", както и към дългосрочни и стратегически проекти.

Още: Азербайджанската държавна газова компания иска да се конкурира с "Булгаргаз"

Към заявлението на СОКАР за лицензиране е приложен и 5-годишен бизнесплан (за 2023 - 2027 г.), според който компанията възнамерява да развива следните дейности: физически и виртуален поток и обратен поток по два стратегически коридора - Германия-Източна Европа и Италия-България, покупка, съхранение и транспорт на природен газ, договаряне на средносрочен гъвкав договор, трансгранична и спотова търговия.

СОКАР има дългосрочен договор с "Булгараз", по който доставя за страната ни годишно близо един милиард кубически метра синьо гориво.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички