Държавният резерв бърза с рекордна поръчка за горива


Държавният резерв бърза с рекордна поръчка за горива
Снимка: БГНЕС

3892

Огромна поръчка за покупка на гориво е обявил държавният резерв. Поръчката е на стойност 225 милиона лева и включва доставка на 76 382 тона дизелово гориво, което ще бъде купено през стоковата борса. Срокът за получаване на оферти е до днешния четвъртък, 10 ноември, а горивото трябва да бъде доставено в срок до 12 месеца, пише вестник "Сега".

Това е втората голяма заявка за доставка на дизелово гориво на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" за тази година, а размерът ѝ е рекорден за последните няколко години. Целта вероятно е обновяване и донатрупване на горива в резерва.

Поръчката е обявена на 31 октомври, изпреварвайки с 3 дни решението на служебното правителство извънредно да повиши бюджета на резерва с 50 милиона лева. Действието беше мотивирано с нужда от закупуване на нови видове и количества горива за преодоляване на последиците от кризисните ситуации.

Предишната поръчка за 2022 г. беше на стойност 70 млн. лв., като неин изпълнител стана фирма "Бент ойл" АД, която е новият любим доставчик на горива за резерва. През 2021 г. отново имаше поръчка за доставка на дизелово гориво с прогнозна стойност 104,3 млн. лв., като за изпълнители по нея бяха избрани "Бент ойл" и "Петрол енерджи". Дълги години монопол по тези доставки имаше "Лукойл България", но компанията внезапно спря да доставя горива за резерва. Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

Засега не е ясно какво изисква такава голяма поръчка за горива. Горивата в резерва периодично се обновяват, но информацията е полутайна – военновременните запаси са засекретени, а агенцията паралелно с това държи и цивилни запаси по закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които се отчитат пред ЕК. От обявленията няма как да стане ясно кои горива се обновяват и след какъв период на съхранение.

Държавният резерв поддържа собствени данъчни складове, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за извънредни ситуации. По закон агенцията е длъжна ежемесечно и ежегодно да информира за количествата и вида на резервите, но без да разкрива точнокъде се намират и кой ги притежава.

Самото решение за отпускане на извънредна субсидия за резерва в размер на 50 млн. лева е много сериозна промяна спрямо първоначалното заложения бюджет. За 2022 г. държавният резерв разполагаше с 67,8 млн. лева за тази дейност. С новите 50 млн. лева сумата почти се удвоява.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички