Държавните и американските централи заместват студения резерв


Държавните и американските централи заместват студения резерв
Снимка: БГНЕС

3861

79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), са от ВЕЦовете на НЕК, двете американски централи и държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2". Това става ясно от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос от депутата от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов, предава вестник "24 часа". Властта реже парите на Доган за ТЕЦ "Варна"

Основни източници на оперативния резерв, които трябва да покрият евентуални нужди на системата, са НЕК и държавната ТЕЦ, тъй като НЕК е задължена по договори да изкупува електроенергията на американските "Марици". Останалите 21% се осигуряват от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол" (централите на Ахмед Доган и Христо Ковачки), съобщиха от оператора.

Според промените в енергийния закон вече няма студен резерв, тоест да се поддържат неработещи блокове, които при нужда да бъдат пуснати. Така вече няма да се плаща за разполагаемост, или че някой блок не работи. Студеният резерв е заменен от допълнителни услуги, за които системният оператор обявява търгове сред производителите. Тръжните процедури са отворени за всички производители, които са минали тестовете за различните видове регулиране.

Те са първично регулиране на честотата - в рамките на 30 секунди да се замести спряна мощност, и вторично автоматично и ръчно регулиране на честотата и обменните мощности в рамките на 15 мин. Досега са минали търговете за януари и февруари. Търгът за март е отменен заради възникнал технически проблем, става ясно от съобщение на сайта на оператора.

Когато става дума за резервен ток, държавата разчита най-много на своята "ТЕЦ Марица-Изток 2", тъй като централата е единствената, която работи на трите нива на напрежение (ниско, средно и високо, б.р.) и може максимално бързо да "вдигне" системата при авария. Така ТЕЦ МИ-2 гарантира енергийната сигурност на страната.

Интересно е как ще се осигуряват допълнителни мощности след края на юни, когато ще бъдат прекратени дългосрочните договори с двете американски централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Двата ТЕЦ-а са ключова част от електроенергийната система на страната, така че държавата едва ли ще спре да изкупува произведения тях ток, а по-скоро се надява да го получава на по-ниска цена. 

Прекратяването на договорите с американските централи е изискване на Европейската комисия, тъй като се счита за държавна помощ. Това е основна стъпка в либерализацията на пазара на едро на ток у нас. От известно време НЕК преговаря с американските "Марици" как да се случи това. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички