Ахмед Доган отново взема пари за студен резерв?


Ахмед Доган отново взема пари за студен резерв?
Снимка: БГНЕС

10315

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изглежда отново взема пари от държавата за студен резерв. Догановият ТЕЦ "Варна" е една от централите, получили общо 2 млн. лв. през февруари за осигуряване на резервни мощности от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Другите са държавните ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, както и ТЕЦ "Бобов дол", свързана с вечния играч в енергетиката Христо Ковачки.

Макар парите да са раздадени чрез уж публични търгове, не е ясно кой точно колко е получил, тъй като фирмите не са записани с имената, а само с номерата на офертите им. От ЕСО не отговарят защо са скрили имената на участниците, разкри "Капитал".

Няколко години ТЕЦ "Варна" получаваше "лъвския пай" от парите за студен резерв (мощности, които не работят, но получават пари, за да стоят в готовност и при нужда да бъдат активирани). Всяка година ЕСО плащаше на централата 27 млн. лв., без тя да работи, срещу обещанието тя да включи блок при нужда. Благодарение на държавното финансиране ТЕЦ-ът на Доган отчете над 37 млн. лв. печалба за 2019 г.

В разгара на протестите през лятото управляващите опитаха да потушат напрежението, като се разграничат от почетния лидер на ДПС. Те решиха студен резерв да се използва само при нужда, а за него да се плаща единствено на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Това на практика означаваше драстично орязване на парите за Догановия ТЕЦ, като Валери Симеонов обеща те да бъдат намалени 10 пъти, тъй като централите "нищо не правели". С последните законови промени купуването на студен резерв зависи от министъра на енергетиката.

Новата сага около парите за студен резерв провокира и политически реакции. Демократична България поиска от ЕСО да обяви имената на фирмите, спечелили търговете, като се позова на Закона за достъп до обществена информация. Във видео, излъчено на живо в социалните мрежи от ТЕЦ "Варна", съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви, че последните търгове са обвити в мъгла, защото класираните фирми не са обявени с имената им и само може да се предполага, че ТЕЦът на Доган е спечелил поне един от търговете. "Защо, господа от ЕСО, ако всичко е наред, фирмите не са посочени, а само номерата на офертите им", попита риторично Иванов. Нов подарък от държавата за за ТЕЦ-а на Доган

"Отново Доган цоца студен резерв и му е кефлийско. И на Валерката, и на Краси предполагам, че им е кефлийско, защото тяхната дълга политическа кариера главно в това се състои - техният смисъл да съществуват е да обслужват българската мафия, да обслужват Сарая, да обслужват кръга около Ахмед Доган. Това е техният патриотизъм", заяви Христо Иванов. Да поговорим за империята на Ахмед Доган

Христо Иванов припомни, че вече над половин година никой не иска да провери била ли е изобщо в състояние ТЕЦ "Варна" да осигурява студен резерв, за което е получила 54 млн. лв. Няма отговор по сигналите на Демократична България до прокуратурата и Министерството на енергетиката за централата. След искане до Агенцията за публичните предприятия и контрол да предостави анексите към приватизационния договор от 2006 г. между държавата и ЧЕЗ отговорът е, че "исканата информация не съществува".

"Пълно мълчание обвива енергийната империя на философа д-р Доган", обобщи съпредседателят на Демократична България. Той припомни, че чешката прокуратура започна разследване за продажбата на ТЕЦ "Варна" и заяви, че обединението ще ѝ предостави информацията, която има по въпроса. "Настояваме каскетът г-н Гешев да се възползва от механиката на договорите за правна помощ и да поиска материалите, които са събрани в Чехия, така че и тук да може да се проведе разследване", призова Иванов. Чешката прокуратура се заема с Ахмед Доган и ТЕЦ "Варна"

"Ние няма да се откажем и сме го доказали. С имена и с конкретни документи ще продължим да атакуваме българското задкулисие", заяви политикът. Той посочи, че и сега Демократична България работи по тези въпроси, а в парламента вече ще има инструментите да притисне по-сериозно институциите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички