Екзотичната идея на САЩ да обедини АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй"


Екзотичната идея на САЩ да обедини АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Българска академия на науките

16596

Преди дни посланикът на САЩ Херо Мустафа отправи към българите идея за хибриден блок на територията на АЕЦ "Козлодуй", а само преди месец и половина премиерът Бойко Борисов си поиска американски реактор и гориво, за да има диверсификация, припомня в обзорен материал, посветен на идеята вестник "24 часа".

Отлично запознати с проекта коментират, че хибридната идея на САЩ е да се използва единият руски реактор, който е на площадката на АЕЦ "Белене", за евентуалния нов блок в АЕЦ "Козлодуй", информира изданието.

След като "Уестингхаус" фалира и е купена от канадския фонд "Брукфийлд бизнес партнърс", компанията нямала възможност да изработи реактор AP1000. Но имала добри специалисти по автоматика, както и фирмата за ядрено гориво в Швеция.

Затова не е изненадващо, че самите американци лансират ползването на единия руски реактор. Въпреки че на 1 октомври помощник държавният секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън заяви пред български журналисти, че АЕЦ "Белене" е с остаряла технология и не бива да се строи.

Планът за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" е турбината да дойде от Alstom - собственост на General Electric. Американската фирма заяви участие в проекта "Белене" точно за машинната част на двата блока - турбината "Арабела" и генератор. А автоматиката за блока да е на "Уестингхаус", която да достави и ядреното гориво.

Привърженици на идеята у нас припомнят, че има одобрена от Агенцията за ядрено регулиране площадка за изграждането на VII блок, има и изготвена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Точно в нея се развивал и вариант за хибриден проект с използването на оборудване за АЕЦ "Белене". Според експерти този проект може да бъде осъществен за 5 години. "Уестингхаус" дори били изработили финансов модел - освен участието на канадските собственици можело да се очаква и включване на българската централа, на французите от Alstom, както и на американската агенция за експортно застраховане.

Противниците на разглобяването на проекта "Белене" имат куп аргументи против ползването на единия реактор. Като логичният въпрос е какво ще се прави с втория. А изборът на вариант с нов блок в "Козлодуй" можел да върне с 10-12 години назад ядрените проекти на България.

България даде зелена светлина на "Росатом" да участва в АЕЦ "Белене"

Според опонентите нямало проблем с автоматиката на "Уестингхаус", но с преместването на единия реактор на практика се структурира нов проект, а неговото одобрение ще отнеме време. Има и съмнения дали руснаците ще се съгласят да носят ядрена отговорност, ако горивото е американско.

От Министерството на енергетиката отказаха да коментират лансирания от посланика на САЩ у нас Херо Мустафа хибриден проект. Докато няма решение на Народното събрание, процедурата по проекта за АЕЦ "Белене" продължава, заявиха от ведомството.

В края на януари 2021 г. правителството чака доклад от Българския енергиен холдинг за VII блок на АЕЦ "Козлодуй". На 14 октомври кабинетът възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, а чрез нея на холдинга, да влезе в преговори с компании в САЩ за проучване на технологии в ядрената енергетика, включително за малки модулни реактори.

Ковачки иска да участва по всякакъв начин в АЕЦ "Белене"

Тогава възраждането на дейностите за VII блок бе обосновано и със заповедта от 21 януари 2020 г. на Агенцията за ядрено регулиране, с която се одобрява площадка за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и с наличния ОВОС. Ден преди това пък премиерът Борисов заведе на одобрената площадка на VII блок министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев.

Пандемията стопира втората атомна централа. Остана петте компании да се запознаят с документацията и да напишат окончателните си оферти. Проектът за двата блока на АЕЦ "Белене" зацикли на етап запознаване на класираните в късата листа инвеститори с документацията на проекта. Тя е в информационната зала и запознаването с нея е на място. Пандемията стопира процеса, тъй като представителите на компаниите не могат да дойдат у нас заради ограничителните мерки.

Процедурата за стратегически инвеститор бе публикувана през май 2019 г. в Официалния вестник на ЕС. След преминаване на процедурата за подаване на заявления за участие, изготвяне на къса листа и т.н., на 31 януари 2020 г. петте компании, които бяха класирани в "кратката листа" за АЕЦ "Белене", потвърдиха готовността си да подадат обвързващи оферти за стратегически инвеститори. Фирмите от "краткия списък" са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), руската "Атоменергопром", част от "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, френската Framatome и американската General Electric. Корейската хидро-ядрена корпорация постави допълнителни въпроси, за да вземе окончателно решение.

По-късно бе подписано споразумение за конфиденциалност и компаниите получиха информационния меморандум. Оставаше осигуряването на достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания". Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта беше 31 май 2020 г.

През юни тази година премиерът Бойко Борисов обяви новината, че мощен консорциум на General Electric, "Росатом" и Framatome, обединява сили в състезанието за втората българска атомна централа. И това - въпреки пандемията. В състезанието останаха китайците и корейците".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички