Енергиен експерт видя серия лъжи за газопровода и азерския газ


Енергиен експерт видя серия лъжи за газопровода и азерския газ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

12760

Серия от лъжи по темата за газопровода и азерския газ видя енергийният експерт и зам.-председател на АБВ Любомира Ганчева във вчерашната инспекция на премиера по напредъка на строежа на междусистемната газова връзка Гърция-България.

По думите й, нищо от изреченото там не отговаря на истината. Колкото до обявените срокове, те няма да бъдат спазени отново и държавата ни ще понесе тежки финансови санкции.

„Няколко лъжи бяха изречени в национален ефир от министър-председателя, а министърът на енергетиката доволно суфлираше и кимаше с глава", коментира Ганчева, убедена, че газопроводът няма да бъде завършен в срок. Ето аргументите й: "По анонса за пристигането на азерския газ - на практика този газопровод няма да бъде завършен към 1 януари 2021 г. Газопроводът стартира 2009 г. като приоритетен, за него България е получила средства от ЕК. За целия си мандат Борисов не успя да го реализира. Според споразуменията ние трябваше още 2019 г. да получаваме природен газ от Азербайджан, само че в момента не е уточнена цената“.

Любомира Ганчева съобщи, че АБВ са входирали по Закона за достъп до обществена информация питане към БЕХ, който е собственик на българската част в участието за изграждането на газопровода за интерконектора с Гърция. Писмото е адресирано до изпълнителния директор на БЕХ Жаклeн Коен с копие до Министерски съвет и до представители на „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД. С писмото си от АБВ питат дали е получено заявление от страна на изпълнителите за удължаване на срока на строителство на газопровода IGB и ако има такова, в писмото се настоява за копие от това писмо. От АБВ искат да научат дали има актуализиран график за изпълнение и внедряване в експлоатация на газопровода и настояват да получат последния такъв документ.

АБВ настоява в това писмо още да разбере дали при удължаване на срока ще се изплатят неустойки от страна на изпълнителите към „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД и ако да, какви.

Административният съд излезе с окончателно решение и задължи „Булгартрансгаз“ да отговорят на въпросите на партията след взрива на 300 метра газопровод край Петрич, съобщи още Ганчева. Тя разказа, че още през месец юли, веднага след взрива на 300 метра газопровод край Петрич, АБВ са отправили няколко много важни въпроса, сред които кога за последно е правена оценка на състоянието на газопреносната мрежа в България и може ли да се види протокол от него. "Попитахме и какви са причините за аварията и колко ще струва тя, както и има ли риск други участъци в страната по същия начин да станат жертви на взрив или някаква друга авария", добави Ганчева.

Макар че срокът за достъп до информация е две седмици, „Булгартрансгаз“ ни отговориха на четвъртата, отбеляза тя. "Обжалвахме в Административния съд, докато течеше процедурата, която беше спъвана, през октомври месец в Плевен се случи нов взрив на газопровод и този път имаше две жертви - работници със сериозни наранявания. Оказахме се един лош пророк“, разказа още зам.-председателят на АБВ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички