Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите за втечнен газ


Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите за втечнен газ
Снимка: LNG Industry

5856

България не трябваше да отказва танкерите с втечнен газ – около това мнение се обединиха енергийните експерти Георги Ангелов и Мартин Владимиров в ефира на NOVA.

„Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата“, категоричен е Георги Ангелов, старши икономист на Институт „Отворено общество“. Според него още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, както и допълнителен азерски газ, също и всякакъв друг газ, за да имаме достатъчно. България отказа 2 от 3-те танкера с втечнен газ, били твърде скъпи

По думите му е по-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия. "Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът. Няма проблем да купим повече газ, защото винаги можем да го препродадем с печалба, проблемът е да не купим никакъв газ", допълни специалистът.

Според Георги Ангелов цената на разтоварването не е икономически неизгодна пред варианта да нямаме газ през зимата. Той уточни, че газът всяка седмица поскъпва с 50 евро, а разтоварването е между 12 и 20 евро, т.е. за половин седмица се осигурява целият разход по разтоварването.

"За съжаление, не е добра новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля и не се вижда през последните 3 седмици "Булгаргаз" да се е разбързал да запази такъв слот. Тази оферта дойде късно, защото България не си свърши работата", посочи Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията за решението на служебното правителство да вземе само един танкер. България ще получи още 7 кораба евтин втечнен газ от САЩ

По думите му сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината и страната ни е трябвало да сключи споразумение с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса по честен и кризисен начин, между различните страни в региона и гръцките страни да не монополизират терминала за регазификация.

"Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция – междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", отбеляза  Владимиров. Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?

По думите му цената на природния газ от русия е най-висока, тъй като е и най-несигурен. "Рискът да останем на студено, когато Русия спре доставките за Югоизточна Европа е голям. При едно потенциално спиране на руските доставки за целя регион, ситуацията с доставките за България ще стане много по-сложна, защото в момента "Булгаргаз" купува месец за месец и много често купува количества излишъци по дългосрочни договори, които търговци в региона имат с Русия. Руският газ осигурява ликвидност в региона и ако тя изчезне, ситуацията ще стане по-сложна. Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всички яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата", заяви експертът. 

По думите на Георги Ангелов руският газ е поскъпнал с 2000%. "Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима", заяви той, като според него трябва да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването. Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли "Булгаргаз"?

България пълни газохарнилището в Чирен до 85% в следващия месец и половина

Болезнено: "Булгаргаз" поиска още по-скъп газ през август

България остава без газ, предупреди депутат от ДПС

Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

Енергийна (не)зависимост от Русия - възможните алтернативи

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички