Енергийният министър каза ще заработи ли скоро ПАВЕЦ "Чаира"


Енергийният министър каза ще заработи ли скоро ПАВЕЦ "Чаира"
Снимка: Министерство на енергетиката

5247

Скоро ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи, тъй като щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време. Това заяви пред журналисти в електроцентралата служебният министър на енергетиката Росен Христов, който днес направи посещение, за да обсъди с ръководството на Националната електрическа компания състоянието на съоръжението и бъдещите стъпки за пускането му отново в експлоатация. Единият агрегат на централата дефектира при пуск след ремонт в началото на 2022 г.

Министърът отбеляза, че досега са направени различни анализи както от български, така и от международни експерти, които да установят текущото състояние. Заключенията им показват умора на метала на всички 4 хидроагрегата, предаде БТА.

След днешния анализ концепцията е да се направи междинен ремонт на два от агрегатите (турбините), които да работят временно, като паралелно върви и подготовка на мащабен ремонт на всичките, уточни министър Росен Христов.

Енергийният министър заяви, че до 2 седмици експерти на Toshiba (Тошиба) ще посетят централата и ще дадат по-конкретни мнения. Toshiba е компанията, основно участвала в изграждането на съоръженията на ПАВЕЦ "Чаира", но когато тръгна да се прави предишният ремонт, който доведе до аварията, японците бяха пренебрегнати. Този ремонт почна през 2018 година, по времето на третото правителство на Бойко Борисов. След обществена поръчка, ремонтът се прави от австрийския консорциум ABB – VOITH, макар че през 2013 година точно Toshiba прави обследване с препоръки какво да се рехабилитира и какво да се монтира по всички генератори и турбини: "Луд умора няма": Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

Сега Христов говори и колко би струвал ремонтът на база моментното положение - 200 млн. лв., по 25 млн. евро на турбина. Версията за умора на метала обаче е с доста въпроси, макар засега да остава.

ПАВЕЦ Чаира е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешната дата тя е на трето място по пад за такъв тип ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, изградени в Япония, но построени значително по-късно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ДСБ: ПАВЕЦ "Чаира" може да излезе от строя във всеки момент

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички