Енергийният преход: Mercedes сключи договор за доставка на 140 MW вятърна енергия


Енергийният преход: Mercedes сключи договор за доставка на 140 MW вятърна енергия
Снимка: iStock

3534

Концернът Mercedes-Benz AG е подписал Споразумение за купуване на електроенергия (PPA) с испанската Iberdrola за 140 MW енергия от вятърен парк в Балтийско море, докато производителите на автомобили засилват ангажимента си да направят производствените разходи по-предвидими, съобщава Reuters.

По думите на ръководителя на производството на германския концерн Йорг Бюрцер Mercedes се фокусира върху осигуряването на вятърни мощности в Северна Германия и инсталирането на соларни панели в южната част на страната, където вятърът не е така изобилен.

„Сделката с Iberdrola, в която Mercedes ще инвестира стотици милиони евро, означава, че компанията вече има PPA споразумения за слънчева, оншорна и офшорна вятърна енергия за капацитет, равен на половината от търсенето на електричество в Германия до средата на десетилетието“, посочва Бюрцер. Mercedes ще добива енергия от вятъра в Балтийско море

PPA са дългосрочни договори за купуване на електроенергия от производител на предварително договорена цена, осигуряващи на компаниите гарантирано финансиране. Големите индустриални имена, както и производителите на автомобили, все по-често подписват такива сделки, за да са производствените разходи по-предвидими и да намалят въглеродния си отпечатък.

На сайта на Iberdrola е посочено, че проектът Baltic Sea Windanker ще разполага с 300 MW капацитет и ще бъде въведен в експлоатация от 2026 г.

Mercedes цели да увеличи до 70% дела на възобновяемата енергия от общата необходима енергия за производството на автомобили до 2030 г.

Бюрцер смята, че технологията за съхранение на енергия ще се развие до точка, позволяваща постоянно захранване с такъв вид електричество, като водородът ще играе важна роля в осигуряването на базова енергия.

„Разбира се, има периоди, в които слънцето не грее и няма вятър, но те не са така чести в Европа. Водородът може да осигури останалата част“, казва той.

Възобновяемата енергия е 46,9% от потреблението на енергия в Германия през 2022 г., а останалата част идва от въглища, ядрена енергия и природен газ. В Европа последните налични данни от 2021 г. сочат около 22% потребление на възобновяема енергия от общото за региона.

Плановете за захранване на индустрията чрез водород в Германия още са в начален стадий, като изграждането на първата тръбопроводна мрежа за водород беше одобрено миналия декември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Първата плаваща вятърна турбина в Черно море ще е на наша територия

Германска компания строи вятърен парк за 500 млн. евро в Македония

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички