Ето какво установи КЕВР при сметките за парно на "Топлофикация София" за април


Ето какво установи КЕВР при сметките за парно на "Топлофикация София" за април
Снимка: iStock

4458

През април 2023 г. не са констатирани нарушения на качеството на топлофикационните услуги, предоставяни на абонатите на „Топлофикация София" ЕАД. За този период във фактурите на потребителите дружеството е приложило утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на КЕВР цена на топлинна енергия. Това сочат констатациите в приетия от КЕВР доклад за извършената проверка на дружеството за публикации за високи сметки по фактурите на абонатите за периода 1.04-30.04.2023 г.

Съгласно правомощията си по Наредба № 3 от 21 март 2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката КЕВР контролира качеството на предоставяните от дружествата топлофикационни услуги – спазването на гарантираните параметри на подадаваната топлинна енергия, съгласно Показатели на качество на топлоснабдяването и стриктното прилагане на утвърдената от КЕВР цена на топлинната енергия за съответния период.

Според действащата нормативна уредба формирането на месечните фактури за парното на потребителите е извън регулаторните правомощия на КЕВР. То се извършва по Методика за дялово разпределение на топлинната енергия, която е част от Наредбата за топлоснабдяването. Нормативният акт е издаден от Министерството на енергетиката, компетентният орган по контрол на спазването му.

В изводите и констатациите в доклада се посочва че за април 2023 г. „Топлофикация София“ ЕАД е приложила утвърдената на 1.07.2022 г. с решение на Комисията цена на топлинната енергия от 137,86 лв./MWh без ДДС. Данните показват също, че през периода гарантираните параметри на горещата вода и на топлоносителя след абонатната станция са били в съответствие с Показателите за качество на топлоснабдяването. Регистрирани са 132 кратковременни прекъсвания, довели до спиране на топлоподаване на определени участъци от мрежата, но нито едно не е било с продължителност над 48 часа. Обработени са 284 жалби на клиенти, като в тях няма данни за превишаване на нормативно допустимата температура на топлоносителя след абонатната станция.

Според данните само 6% от битовите клиенти на „Топлофикация София“ ЕАД са заявили реален месечен отчет на потребената топлинна енергия и са получили начислени фактури за април 2023 г.

Останалите 94% от клиентите получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление, изчислявано съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради – етажна собственост. За месец април 2022 г. доставената топлинна енергия е 295 116 MWh, при средномесечна температура на въздуха 10,5℃. За сравнение, през същия период на 2023 г., е доставена 353 370 MWh топлоенергия, при средномесечна температура на въздуха 9℃ - с 58 254 MWh или близо 20 % повече, при разлика в температурите на въздуха от 1,5℃. През 2022 г. отоплението е спряно на 26 април, докато през 2023 г. е продължило до 1 май. Броят на работните дни, определящ месечните дължими суми за енергия за отопление при клиентите, е бил по-малък от броя на работните дни през април 2023 г.

Независимо, че формирането на месечните фактури е извън регулаторните правомощия на КЕВР, анализът на данните сочи, че по-високите сметки за април 2023 г. са заради прогнозните начисления, извършени съгласно Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия, по-ниската температура на външния въздух и по-дългия период на отопление, в сравнение с април 2022 г. (брой дни с отопление). След отчет на средствата за дялово разпределение клиентите следва да получат изравнителни сметки, в които ще бъде отразена реално потребената от тях топлинна енергия.

В резултат на проверката КЕВР наложи принудителна административна мярка, като даде на „Топлофикация София“ ЕАД задължителни писмени разпореждания. До 30.09.2023 г. дружеството следва да извърши проверка на настройките на системата за автоматично регулиране и при необходимост да извърши такава на всички абонатни станции в топлопреносната мрежа. Целта е да съответстват на топлинните режими на сградата, като осигурят нужния микроклимат на жилищата и не допускат преразход на топлинна енергия.

В същия срок „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР утвърден температурен график за отоплителен сезон 2023/2024 г. В него трябва да се отчете динамиката на доставянето на топлинната енергия и да се предотвратят хидравличните и температурни сътресения по топлопреносната мрежа.

В 7-дневен срок след приключване на указаните дейности КЕВР трябва да бъде информирана от дружеството за тяхното изпълнение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Топлофикация София" връща с 9% ДДС, взима с 20%

С колко поскъпва парното за новия отоплителен сезон?

Габровската топлофикация хвърли кърпата, сама си даде лиценза

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78941
 • GBP
  1
  2.32353
 • JPY
  100
  1.14363
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички