Финландия се отказа от нова АЕЦ с Русия


Финландия се отказа от нова АЕЦ с Русия
Снимка: iStock

4958

Финландският консорциум Fennovoima е прекратил договора си с руската "Росатом" за строителството на планираната АЕЦ "Ханхикиви", предаде Reuters. Атомната централа трябваше да бъде с един блок, базирана на модерния руски реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+, с мощност 1200 МВт. Стойността на проекта се оценяваше на 7-7,5 млрд. евро.

Проектът за ядрената мощност бе възложен от финландско-руския консорциум, в който финландски дружества притежават 2/3, а останалата 1/3 е под контрола на RAOS Voima - подразделение на "Росатом". Ситуацията в Украйна е засилила рисковете пред осъществяването на проекта, се посочва в изявлението на консорциума. Финландия отказа да плаща за руския газ в рубли

Договорът за строителството на АЕЦ "Ханхикиви-1" бе подписан през декември 2013 г. от Rusatom Overseas, която е част от "Росатом", и Fennovoima. Към момента проектът е на етап лицензиране и подготвителни дейности на площадката за съоръженията. Първоначално се очакваше лицензирането да приключи през 2018 г., а след това - през 2019 г.

През декември 2021 г. "Росатом" предостави на Fennovoima ключов документ, необходим за оценката на безопасността на централата. През април миналата година консорциумът съобщи, че се надява да получи лиценз за строителството на обекта до лятото на 2022 г. Тогава Fennovoima предаде на финландските власти и обновена заявка за получаване на лиценз.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бил Гейтс: Ядрената енергия отново ще стане "напълно" политически приемлива

ЕС обмисля удължаване на дейността на ядрените централи в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички