Франция с амбиция да изгради повече от планираните ядрени централи


Франция с амбиция да изгради повече от планираните ядрени централи
Снимка: Getty Images

3056

Министърът на енергетиката на Франция обяви, че страната ще построи 8 нови атомни централи, освен вече обявените 6, като твърди, че са необходими повече реактори, за да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии, предаде АФП.

В проектозакона, който ще бъде представен скоро, се признава, че "ще имаме нужда от ядрена енергия отвъд първите шест европейски реактора под налягане" (EPR), обявени от президента Еманюел Макрон в началото на 2022 г., заяви Агнес Пание-Рунаше.

Още 8 атомни централи

Проектът ще включва още 8 централи, които досега са били обсъждани като "опция" от правителството, каза Пание-Рунаше.

Още: Малка европейска страна ще строи АЕЦ

За сметка на това текстът няма да включва никакви цели за производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., като ще остане "технологично неутрален", добави тя.

По данни на Climate Watch Франция е в долната част на класацията на емисиите на парникови газове в 27-те държави от Европейския съюз - около 4,7 тона на глава от населението през 2020 г.

Това се дължи отчасти на флота от 57 ядрени реактора, построени през 70-те години на миналия век, някои от които се нуждаеха от дълъг и скъп ремонт през последните години.

"Историческият ядрен парк няма да продължи вечно", каза Пание-Рунаше.

Още: Учен: България се нуждае от още четири ядрени реактора

Франция има за цел да намали дела на изкопаемите горива в енергопотреблението от над 60 % сега до 40 % през 2035 г., което ще изисква "допълнително строителство, равняващо се на 13 гигавата" енергия от 2026 г. нататък, добави тя.

Това съответства на "мощността на осем реактора EPR, без да се посочва конкретна технология", допълни министърът.

Пание-Рунаше предположи, че въпросът за изграждането на дори повече от 14 ядрени реактора може да бъде повдигнат в разговори с депутатите, след като законопроектът за енергетиката влезе в парламента.

Проектът на държавната енергийна компания EDF за следващо поколение EPR имаше труден старт. Три от тях са в експлоатация - един във Финландия и два в Китай, след като претърпяха огромни забавяния в строителството и превишаване на разходите, които засегнаха и проектите във Великобритания и Франция.

Първият EPR във Франция, във Фламанвил в Нормандия, ще бъде пуснат в експлоатация за тестове в средата на 2024 г., съобщи EDF миналия месец - 17 години след началото на строителството и на стойност 12,7 млрд. евро, което е около четири пъти повече от първоначалния бюджет от 3,3 млрд. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички