И страните от G7 ограничават вноса на руски енергийни продукти


И страните от G7 ограничават вноса на руски енергийни продукти
Снимка: Gazprom

2537

Групата на седемте най-богати страни в света, известна като G7, се съгласи да ограничи зависимостта си от руски енергийни продукти, заяви японският министър на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда, предаде Ройтерс. Германски министри бранят вноса на руски нефт и газ

Говорейки пред репортери след срещата на министрите на енергетиката на страните от G7, Хагиуда отбеляза, че "ще бъде трудно веднага да се промени курсът в тази област, но всички участници в срещата се съгласиха да се стремят към ограничаване на зависимостта от руски енергийни продукти в бъдеще". България сериозно увеличава вноса на руски газ

Русия е основен износител на газ, включително за европейски страни. Освен това е петият по големина доставчик на втечнен природен газ за бедна на ресурси страна като Япония.

Той и другите енергийни министри от G7 са се съгласили с необходимостта от бърза диверсификация на енергийните източници, включително използването на ядрена енергия, предаде БНР.

"Няколко страни изразиха необходимостта бързо да намалят зависимостта си от руската енергия“, посочи Хагиуда след срещата. Индустриализираните страни от G7 ще преоценят ефективността на ядрената енергия.

Повечето от ядрените реактори в Япония бяха затворени след ядрената катастрофа във Фукушима преди 11 години, като сега работят само шест в сравнение с 54 преди това.

Хагиуда обаче не каза дали Япония ще се присъедини към ембаргото върху руския петрол. Лондон призовава всички от Г-7 да забранят вноса на руски петрол

Срещата на енергийните министри от G7 се състоя, след като САЩ решиха да забранят целия внос на петрол и газ от Русия заради инвазията в Украйна. Обединеното кралство също така представи планове за постепенно премахване на същия руски внос през 2022 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички