Има ли опасност бензинът и дизелът да преминат 3 лева за литър?


Има ли опасност бензинът и дизелът да преминат 3 лева за литър?
Снимка: Carsweek

2533

Ако рафинерията на Лукойл спре да работи с руски петрол, цените на горивата ще бъдат над 3 лева за литър. Това прогнозира пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

"Заради производството на продукти с руски петрол потребителят получава по-ниски цени. В България 78 евроцента е производствената цена на бензина. В Румъния е 89 евроцента. В Гърция - около 90 евроцента. Подобно е при дизела", допълни той.

Световните цени

"Продължава и нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара за барел, но продължава да се покачва. Възможно е до края на годината да достигне 100 долара за барел“, обясни Бенчев.

Още: Всички горива у нас поскъпват през изминалия месец, пропан-бутанът с близо 30%

"Част от рафинериите в Северна Африка имат затруднения, което води до недостиг на дизелово гориво в Европа. Руският нефт се преработва в Северна Африка и се доставят в Западна Европа“, посочи той.

Според него все пак цените на горивата засега няма да надвишат 3 лева за литър на колонките.  "Логистиката е важна част от цената на литър гориво. В малките населени места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се извършва с цистерни, е нормално цените да са малко по-високи. Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна икономика. Клиентът може да реши дали да зареди при него, или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска“, каза Бенчев.

"Докато имаме рафинерия, която произвежда нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво“, категоричен е той и допълни, че както компанията, собственик на рафинерията, така и правителството трябва да постигнат разбирателство, за да може икономиката ни да бъде снабдена с горива.

Още: Ще поскъпнат ли горивата след ембаргото за внос на руски нефтопродукти в ЕС?

 

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички