Индонезия откри най-големия плаващ соларен парк в региона


Индонезия откри най-големия плаващ соларен парк в региона
Снимка: iStock

1914

Индонезия откри най-голямата плаваща соларна ферма в Югоизточна Азия на стойност над 100 милиона долара на фона на усилията на архипелага да увеличи все още слабото производството на възобновяема енергия, предаде Франс прес.

Плаващият соларен парк "Сирата" с капацитет от 192 мегавата е изграден върху изкуствено езеро от 200 хектара на запад от големия остров Ява, на около 130 километра от столицата Джакарта.

Още: Чешка компания изгражда най-големия соларен парк у нас в Силистра

"Днес е исторически ден, тъй като голямата ни мечта да изградим мащабна централа за възобновяема енергия най-накрая се реализира", заяви при откриването индонезийският президент Джоко Видодо. 

"Успяхме да построим най-големия соларен плаващ парк в Югоизточна Азия и третият по големина в света", добави той. 

Кои го построи и финансира?

За финализирането на проекта, реализиран в резултат на сътрудничество между Националната електрическа компания на Индонезия и компанията за възобновяема енергия Masdar, базирана в Абу Даби, бяха необходими три години и инвестиция от 108,7 милиона долара (100 милиона евро). 

Финансиран от Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Societe Generale и Standard Chartered, соларният парк има 340 000 соларни панела и ще покрие нуждите от електроенергия на 50 000 домакинства, по данни на индонезийската електрическа компания. 

Още: Гърция влага 180 милиона евро за мащабен соларен проект по Плана си за възстановяване

Понастоящем соларната и вятърната енергия представляват по 1 на сто всяка от енергийния микс на страната, но индонезийското правителство си е поставило за цел да постигне нулеви емисии до 2060 година. 

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия все още разчита в голяма степен на изкопаеми горива, най-вече въглища за производството на електроенергия.

Сблъсквайки се с проблеми със замърсяването на въздуха, Индонезия се ангажира от 2023 година да не строи повече нови въглищни централи. Въпреки протестите на екоактивистите обаче страната продължава да строи вече планираните централи.

Индонезия се опитва също се позиционира като ключов играч на пазара на електрически превозни средства в качеството си на водещ производител на никел, метал от критична важност за батериите. В някои промишлени паркове, са разположени енергоемки леярни за никел, захранващи се енергия от въглища, припомня АФП, цитирана от БТА. 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички